A King’s College London’s fogászati intézete által kifejlesztett és kipróbált új szájrák kommunikációs útmutató a fogászati szakembereknek nyújt segítséget abban, hogy könnyebben beszélhessenek betegeikkel a gyakran problematikus témáról.

A fogorvosok arról számoltak be, hogy nem szívesen beszélnek betegeiknek arról, hogy a fogászati vizsgálat során a szájüregi daganatok jeleit is nézik, és gyakran teljes egészében elkerülik a rák szó említését is. E vonakodás leküzdésének elősegítésére fejlesztette ki a King’s College London fogászati intézete a szájrákra vonatkozó kommunikációs útmutatót.

Az útmutató célja, hogy megmutassa a fogorvosoknak, hogyan kell felvetni a szájrák témáját a rutin fogászati vizsgálatok során anélkül, hogy ezzel szorongást váltanának ki a betegekben, illetve feleslegesen elnyújtanák a konzultációt.

Annak meghatározására, vajon egy az új útmutató alkalmazására irányuló képzés segít-e a fogorvosoknak abban, hogy magabiztosabban folytassanak a szájrákkal kapcsolatos beszélgetéseket pácienseikkel, a King’s College London intervenció előtti és utáni tanulmányokat is végzett.

A British Dental Journal című szaklapban megjelent eredmények azt mutatják, hogy :

  • a képzés hatékonyan csökkenti a szájüregi daganatokkal kapcsolatos beszélgetések észlelt akadályait,
  • növeli az orvos magabiztosságát,
  • és elősegíti a szájrákra vonatkozó párbeszédet a fogorvos és a beteg között.

A próbaképzésen negyvenegy fogorvos vett részt. A résztvevők egy rövid összefoglalót hallhattak a szájüregi daganatokról, egy bevezetőt az új szájrák kommunikációs útmutatóba, illetve szerepjátékok és visszajelzések segítségével gyakorolhatták az útmutatóban foglaltak alkalmazását. A képzés sikerét bizonyította az, hogy a képzés után készült kérdőíven a fogorvosok sokkal nagyobb arányban számoltak be arról, hogy a fogászati vizsgálat során elmondták betegeiknek, hogy szájrákra is szűrik őket, mint a képzést megelőzően.

Forrás: Medipress.hu