Minden nyolcadik szabálytalan alakú fogakkal rendelkező kamasz tapasztalt már zaklatást. Ez negatív hatással volt önbecsülésükre és szájhigiéniájuk minőségére – derül ki a British Dental Journal (BDJ) legújabb számában megjelent tanulmányból.

A szerzők megállapították, hogy a 10 és 14 év közötti gyermekeknél megnőtt a kockázata annak, hogy társaik csúfolják vagy zaklatják őket, ha bizonyos fogászati jellemzőkkel rendelkeztek, mint például a maxilláris túlzsúfoltság, az ajak-és szájpadhasadék és a mélyharapás (azaz a kiálló fogak).

A szakemberek aggodalmuknak adtak hangot amiatt is, hogy a pszichoszociális tényezőket nem veszik figyelembe a gyermek fogszabályozás iránti igényének felmérésekor, bár elismerték, hogy a fogak alakja, az önbecsülés és a zaklatás közötti kapcsolat összetett.

“Jelenleg az Egyesült Királyságban a fogszabályozás súlyosságát és szükségességét az okklusális [harapás] és esztétikai károsodás alapján ítélik meg, a pszichoszociális tényezők figyelembevétele nélkül” – figyelmeztetnek a BDJ-jelentés szerzői.

A jelentés megállapításait kommentálva a British Dental Association tudományos tanácsadója, Damien Walmsley professzor a következőket mondta: “Mivel a tanulmányok azt mutatják, hogy a jól beállított fogak befolyásolhatják a barátságteremtési és karrierépítési képességünket, nem meglepő, hogy a kisgyermekek már korán átveszik a társadalom által a vonzónak tartott fogakról alkotott ideált.

“Mivel a kiemelkedő vagy szabálytalan formájú fogak befolyásolhatják a gyermek önbecsülését, vagy az iskolában csúfolódás vagy zaklatás tárgyává tehetik, fontos, hogy ezeket a tényezőket figyelembe vegyük, amikor a fogszabályozásra való beutalást fontolóra vesszük.

Forrás: dentistry.co.uk