A tanulmányok mindeddig rendszeresen rossz szájhigiénéről és szájegészségről számoltak be az elit sportolók körében, melynek káros hatásai nemcsak általános egészségükre de sportolói  teljesítményükre is kiterjedt. A fogorvoslást és a sportot egyaránt profi szinten űző Zak Lee-Green személyében megtaláltuk azt, aki leginkább rávilágíthat erre a sokat ígérő, izgalmas témára. Fogorvosi karrierje mellett a nagybritanniai evezőcsapat tagja, és sorozatban két hazai bajnokságot is megnyert, valamint a 2017-es evező világbajnokság ezüstérmese lett.

Dr. Lee-Green, az eddigi kutatások egyértelműen kimutatták, hogy az élsportolók körében jóval gyakoribb a fogszuvasodás, a gingivitis és a periodontitis előfordulása. Mivel indokolnád ezt?
Versenysportolóként mindig maximumot kell teljesítenünk, így az időnk legnagyobb részét edzésekkel töltjük. Ez körülbelül 16 edzést jelent hetente. Ahhoz, hogy a szervezetünk bírja ezt a terhelést, körülbelül 4 és 6 ezer kalória között kell ennünk egy nap folyamán, s ez az étrend gyakran tartalmaz egyszerű szénhidrátokat sportitalok és egyéb étrendkiegészítők formájában. Az emiatt felhalmozódó plakk a helytelen fogmosási technikával karöltve tökéletes környezetet biztosít a baktériumok megtelepedésének és szaporodásának – és ez a folyamat elképesztő iramban legtöbbször be is következik.

Mesélj arról, hogy a rossz szájhigiéné hogyan lehet hatással a sportolói teljesítményre! 

Azt hiszem erre két különböző szempontból kell tekintenünk:  beszéljünk akut és krónikus hatásokról. Az akut problémák befolyása az,amiről a leggyakrabban hallani lehet és amit a leginkább össze lehet kötni a teljesítménnyel például fogfájás, tályogképződés, pericoronitis – egyszóval minden olyasmi, ami egy sportolónak kiesést okozhat az edzésekből és a versenyekből. Ha krónikus problémáról beszélünk, az azt jelenti hogy az állandósult ínygyulladás már olyan hatásokkal van a szervezetre, ami gátolhatja egy sportló gyógyulását, teherbíró- és állóképességét, ezáltal teljesítményének maximalizálását. Akárhonnan is nézzük, a jó szájegészség nem lehet rossz dolog….

Vajon mi tudná motiválni  a sportolókat arra, hogy többet foglalkozzanak a megfelelő szájápolással?

A fogászati csapatunkkal megpróbálunk annyi sportolót elérni, amennyit csak lehet és összegyűjteni minden hasznos információt róluk. A legtöbb sportoló  fogékony arra a tényre, hogy a szájegészségükre fordított fokozott figyelem pozitív hatással lehetne sportolói teljesítményükre is, és aligha akad olyan, aki ne élne ezzel a lehetőséggel. A sportolók bátorítása a megfelelő száj higiéné megőrzésére és szájgészségük sokkal hatékonyabb mint a többi embernél.

Tapasztaltál te vagy bárki a csapatban hasonló jellegű problémát?

Rengeteg problémát láttam egészen letört fogtól kezdve a makacsul állandósult fogfájásig, tetézve azzal, hogy mi ezalatt gyakran edzőtáborban vagy versenyen voltunk. Voltak már sportolóink akik számos edzést mulasztottak el, de akadtak, akiknek még világbajnokságot is vissza kellett mondaniuk egyébként  teljes mértékben elkerülhető fogászati problémák miatt.

Hogyan van egy sportoló száj egészségének  monitorozása megszervezve? Hogy vesz ebben részt a te csapatod? 

Az evezőcsapat sportolói  saját maguk  felelnek  fogászati  szűréseik megszervezéséért, nincs különösebben  megszervezett monitorozás a csapaton vagy a szervezeten belül. Ettől függetlenül sok sportolót látunk a mi praxisunkban Maidenhead-ben. A preventív tanácsok és a kezelések, amiket a sportolóink kapnak, biztosítják, hogy a legjobbat hozhassák ki szájegészségügyi állapotukból is. Mindezeken felül rendszeresen tartunk fog-egészségügyi prezentációkat, hogy emlékeztessük a sportolókat arra, milyen fontos is a megfelelő szájegészség.

Mit tehetnek a sportegyesületek és maguk a sportolók a oralis egészségügyi problémák megelőzése érdekében?

Azt tapasztaltuk, hogy a sportolókat rendkívüli mértékben motiválja a jó szájegészség fenntartására, ha a fogászati tanácsaink mellett szemléltetjük azt is, hogy mennyire mások lehetnek az ő szükségleteik mint egy átlagos emberé. Ami minket illet, minden olyan eszközt bevetünk, ami csak elérhető… például fluorid tartalmú szájvízt, fluoridos fogkrémeket és fogköztisztító eszközöket, melyek elősegítik a minőségi tisztítást. Feltételezve, hogy – csakúgy mint a többi páciensnél-  a tanácsainkat követik, és eleget tesznek az általános szájhigiénia alapfeltételeinek, a legtöbb probléma általában kiküszöbölhető, vagy legalábbis könnyen megoldható. Mégis azt kell, hogy mondjam, a fiatal sportolók körében nehezebb valódi hatást gyakorolni, mert a legtöbben a saját egyesületükben edzenek, szerte az országban. Ezért ez egyfajta pluszmunka az edzők, a szülők, a fogorvosok és maguk a sportolók számára is, hogy rendszeresen feltegyék a kérdést, hogy vajon minden rendben van-e a fogakkal, és segítséget kérjenek, amikor az szükséges.

Mindent összevetve a szájegészség nem csak a sportolók osztályrésze. Tudjuk  mindannyian, hogy a fogszuvasodás és az ínygyulladás egy viszonylag egyszerűen megoldható probléma, és a jó szájegészség  általános pozitív hatása sem misztérium. A sportolók kezdenek rájönni, hogy ez egy másik olyan potenciális terület, mely által közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy a legjobbak legyenek. Én pedig bízom abban, hogy ezekkel a személyre szabott fogászati tanácsokkal jelentős változásokat tudunk elérni ezen a területen.

Forrás: eu.dental-tribune.com