Egy új kutatás szerint az iskolások 89%-a fogyaszt sportitalokat, 68%-uk rendszeresen (hetente 1 és 7 alkalom között). Az Egyesült Királyság Sport- és Testgyakorlat-orvosi Kara (FSEM) megjegyezte, hogy a sportitalok rendszeres, társadalmi okokból történő fogyasztása a gyermekek egészségére káros hatással lehet. A Cardiff University School of Dentistry által készített és a British Dental Journalban közzétett felmérés kimutatta, hogy a 12-14 évesek nagy része (68%) rendszeresen és szükségtelenül fogyaszt magas cukortartalmú, sportitalokat.

A felmérés négy dél-walesi iskola 160 gyermekét vizsgálta, és megállapította, hogy a gyerekek édes ízük, alacsony áruk és elérhetőségük miatt vonzódnak a sportitalokhoz. A kutatás rávilágít arra, hogy a szülők és a gyerekek nincsenek tisztában azzal, hogy a sportitalokat nem gyermekeknek szánták.

Az FSEM azt ajánlja, hogy a víz és a tej elegendő a gyermekek és a felnőttek hidratálására a sportolás előtt, közben és után, nincs bizonyíték a sportitalok jótékony hatásaira a nem élsportolók vagy a gyermekek esetében. Bizonyított azonban, hogy a cukorral édesített italok növekvő fogyasztása az Egyesült Királyságban növeli a kardiometabolikus kockázatokat és hozzájárul a fogszuvasodáshoz. A megkérdezett gyermekek fele azt állította, hogy társasági céllal fogyasztja ezeket, és a legtöbbjük (80%) a helyi üzletekben vásárolt sportitalokat, míg 90%-uk azt állította, hogy az íz is szerepet játszik döntésében. Csak 18%-uk mondta, hogy a vélt teljesítményfokozó hatás miatt issza ezeket az italokat. Az FSEM az általános és a fogak egészségének védelme érdekében szigorúbb szabályozásra szólít fel a sportitalok árát, elérhetőségét és a gyermekek számára történő forgalmazását illetően, különösen az iskolák környékén.

Dr. Paul D Jackson, az FSEM UK elnöke így nyilatkozott:

“Aggodalomra ad okot, hogy a vizsgálatban részt vevő gyermekek nem sportolással kapcsolatos szabadidős tevékenységek során is magas arányban fogyasztanak magas szénhidráttartalmú, sportolásra szánt italokat. A sportitalokat az állóképességi és intenzív sporteseményeken részt vevő sportolóknak szánják, a sportolók fogszuvasodásával is összefüggésbe hozhatók, és a sportolók gondozására szakosodott fogászati és egészségügyi csapatok tanácsait követve kell használni őket. Az aktív gyermekek hidratálásához elegendő a víz vagy a tej, a magas cukortartalmú sportitalok szükségtelenek a gyermekek és a legtöbb felnőtt számára”.

Maria Morgan, a fogászati közegészségügy vezető előadója szerint:

“A sportitalok célját félreértik, és ez a tanulmány egyértelműen bizonyítja, hogy a középiskolás korú gyermekek vonzódnak ezekhez a magas cukortartalmú és alacsony pH-szintű italokhoz, ami a fogszuvasodás, a zománc erózió és az elhízás fokozott kockázatához vezet. A fogászati és egészségügyi szakembereknek tisztában kell lenniük a sportitalok népszerűségével a gyermekek körében, amikor egészségnevelést vagy tanácsadást tartanak, illetve egészségfejlesztési kezdeményezéseket terveznek”.

Russ Ladwa, a Brit Fogászati Szövetség Egészségügyi és Tudományos Bizottságának elnöke szerint:

“A sportitalok, mint egy újabb üdítőital-választék térhódítása a gyermekek körében valóban aggodalomra ad okot, és mind a szülőknek, mind a kormánynak tudomásul kell vennie. Ezek a savakkal és cukrokkal teli italok állhatnak az élvonalbeli focisták körében tapasztalható szuvasodási problémák hátterében. A sportitalok ritkán jelentenek egészséges választást, és a lakosság, különösen a fiatalok körében történő forgalmazásuk súlyosan felelőtlen. Az élsportolóknak lehet, hogy van okuk használni őket, de szinte mindenki más számára valódi kockázatot jelentenek mind a szájüregi, mind az általános egészségükre nézve”.