Úgy tűnik, a digitális technika végleg megváltoztatta a fogászatot, és ez sehol sem mutatkozott meg élesebben, mint a múlt héten Olaszországban megrendezett Amici di Brugg szakkiállításon, amelyen számos olasz és külföldi gyártó mutatta be legújabb fejlesztéseit a nagyközönségnek.

A Henry Schein ConnectDental pavilonján kívül egy külön stand mutatta be a cég teljes körű digitális munkamenetet lehetővé tevő kombinált portfólióját és más szolgáltatásokat, mint például a Sirona Digital Dental Academy nevű eszközét, amely a Google Glass eszközhöz lett kifejlesztve. A kifejezetten a fejen viselhető eszközhöz kifejlesztett Dental Glass szemüveg úgy segíti a munkamenetet a fogászati rendelőkben, hogy a vadászpilóták sisakjához hasonlóan különféle információkat vetít ki közvetlenül a fogorvos látómezőjébe. Az orvos így távolról hozzáférhet a betegek anamnéziséhez és egyéb adataihoz, megjelenítheti a röntgenfelvételeket, vagy a hangérzékelő szoftver segítségével kezelési időpontokat egyeztethet – számolt be az olasz fejlesztő, a Gerhò. A gyártó azt is hozzátette, hogy az alkalmazás a beépített kamera segítségével nagy felbontású fényképeket és videofelvételeket is lehet készíteni.

A Google Glass egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el. Bizonyos műszaki korlátok és a forgalmazók hiánya miatt még nem tudni, mikor fog megjelenni az eszköz az európai piacokon. Ennek ellenére a technológiát jelenleg is tesztelik általános orvosi és fogászati felhasználásra. A Dental Tribune például tavaly számolt be az eszközzel sugárzott első arc- állcsontsebészeti beavatkozásról a spanyol Hospital de Molina kórházban.

Teljesen digitális megoldások azonban már most is rendelkezésre állnak a fogorvosi rendelőkben. A BIOLASE például ilyen megoldásokat kínál, és nagy erőfeszítéseket tett Total Technology Solution megoldásának fejlesztésére az elmúlt években. A fogászati lézerek teljes terjedelmén kívül az amerikai fogászati technológiai vállalat most már kifinomult képalkotó berendezéseket és CAD/CAM megoldásokat is gyárt, köztük a GALAXY BioMill System nevű rendszert, amely a fogpótlások digitális kialakításában segít.

„Az új technikai vívmányok elfogadásának időtartama egyre rövidül, és a Waterlase-hez hasonló fejlett technológiák hamar eljutnak a fogászati rendelőkbe. Azok a fogorvosok, akik nem modernizálják felszereléseiket, nagy valószínűséggel el fogják veszíteni a pácienseiket, kiesnek a versenyből, és lemaradnak” – nyilatkozta a Dental Tribune International szaklapnak a cég vezérigazgatója, Federico Pignatelli.

Forrás: www.dental-tribune.com