A reumás ízületi gyulladás negatívan hat a szájüreg egészségére – derül ki egy friss kutatásból, amely a gyökérhártya-gyulladással hozza összefüggésbe a mozgásszervrendszeri bántalmakat.

Az eredményeket a Nemzetközi Fogorvostudományi Társaság 93. ülésén mutatták be a bostoni Massachusetts-i Általános Kórházban.

A szerzők az ízületek és a szájüreg egészségének vizsgálata nyomán különös figyelmet fordítottak a Porphyromonas gingivalis antitestekre, továbbá a reumás ízületi gyulladás korai és krónikus fázisában mérhető mikrokörnyezetre.

Összesen 23 reumás beteget és 20 egészséges résztvevőt vontak be a felmérésbe, s 20 gyulladásra utaló értéket ellenőriztek a vérből, nyálból, szájnyálkahártyából és ízületi folyadékból vett minták alapján.

A 23 beteg közül csupán egy fő nem részesült fogorvosi ellátásban. 10 főnek volt íny- és 9-nek gyökérhártya-gyulladása. A reumásoknál például a megnövekedett foggyök-mélységet és a vérzést vették górcső alá, összehasonlítva az egészséges résztvevők értékeivel. A 23 beteg közül 6-nál találtak P. gingivalis antitesteket, a gyökérhártya-gyulladásosok közül pedig mindnél.

A reumások valamennyi gyulladási markerből magasabb értéket produkáltak – még akkor is, ha jártak fogorvosi szűrésre. Az eredmények alapján tehát a P. gingivalis antitestek megmutathatják a reumatológusoknak, hogy mely páciensek számára lehet hasznos a fogászati kezelés.

Forrás: Dental Press