A Pennsylvaniai Egyetem Fogorvosi Iskolájának kutatói által vezetett tanulmány megállapította, hogy az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) fehérjével megspékelt rágógumi lebontja a SARS-CoV-2-t a szájüregben. A rágógumi, ha biztonságosnak és hatékonynak bizonyul, a maszkok és más fizikai akadályok mellé olyan megfizethető eszközként csatlakozhat, amely csökkenti az átvitel esélyét.
A tanulmány a vírus szájüregben való debulking újszerű koncepcióját kívánta előmozdítani egy klinikai minőségű ACE2 növényi biomasszával átitatott rágógumi segítségével. A kutatócsoport a biomasszát növényekben termesztette, és egy másik vegyülettel párosította, amely lehetővé tette a fehérje hatékonyabb megkötését, a biomasszát pedig fahéjjal ízesített rágógumi tablettákba építették be.
A kutatók egy sor teszt során megállapították, hogy az ACE2 fehérje semlegesítette a SARS-CoV-2-t, a rágógumi nagymértékben megakadályozta a vírusrészecskék sejtekbe jutását, és a SARS-CoV-2-vel fertőzött nyálmintákban a vírus RNS-szintje olyan jelentősen csökkent a rágógumi hatására, hogy közel volt a kimutathatatlansághoz.
A tanulmányt Dr. Henry Daniell, a Pennsylvaniai Egyetem Fogorvosi Karának Alap- és Transzlációs Tudományok Tanszékének W.D. Miller professzora vezette. Dr. Daniell a Penn Today című egyetemi kiadványban nyilatkozott: „A SARS-CoV-2 a nyálmirigyekben szaporodik, és tudjuk, hogy amikor valaki, aki fertőzött, tüsszent, köhög vagy beszél, a vírus egy része kilökődhet, és másokhoz is eljuthat.”. Elmondta, hogy a rágógumi „lehetőséget kínál a vírus semlegesítésére a nyálban, ami egy egyszerű módot ad arra, hogy esetleg visszaszorítsuk a betegség átvitelének egyik forrását”.
Már most is használunk maszkokat és más fizikai akadályokat, hogy csökkentsük az átvitel esélyét” – jegyezte meg Dr. Daniell, majd hozzátette: „Ez a rágógumi további eszközként használható ebben a küzdelemben”.
A társszerző, Dr. Ronald Collman, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine orvosprofesszora megjegyezte, hogy Dr. Daniell megközelítése a növényi fehérje orális felhasználásra történő előállítására „olcsó, remélhetőleg méretezhető; ez tényleg okos”.
A kutatók most engedélyt kérnek arra, hogy a rágógumit SARS-CoV-2 vírussal fertőzött embereken vizsgálják – írja a Penn Today.
Véletlenül Dr. Daniell már a világjárvány előtt is folytatott olyan kutatási projekteket, amelyek az ACE2 receptor fehérjével és a rágógumival foglalkoztak. Az ACE2 fehérjét a magas vérnyomás kezelésével összefüggésben tanulmányozta – laboratóriuma termesztette a fehérjét -, és egy olyan rágógumi kifejlesztésén dolgozott, amely olyan növényi eredetű fehérjékkel van átitatva, amelyek meggátolják a foglepedék kialakulását.
A tanulmány, melynek címe “Debulking SARS-CoV-2 in saliva using angiotensin converting enzyme 2 in chewing gum to decrease oral virus transmission and infection”, a Molecular Therapy című folyóirat 2021. november 10-i számába való felvételét megelőzően online jelent meg.
https://www.dental-tribune.com/news/chewing-gum-sets-trap-for-sars-cov-2-reduces-transmission/
Jeremy Booth, 2021.12.22
Image: Dobrynin Maxim/Shutterstock