A Preventív fogászat önálló tárggyá válása fontos lépés volt a képzésünk fejlesztésében. Habár minden fogászati tárgy oktatása során érintik ezt a kérdést, ez a tárgy összefoglalóan tekinti át a megelőzés lehetőségeit a fogászatban. Oktatásának egyik fő célja a „preventív szemlélet” kialakítása a hallgatókban. Ennek lényege, hogy akkor is, ha valamilyen kezelést (pl. tömés, fogpótlás készítése) végzünk, ha azt a szakma szabályait szigorúan betartva tesszük, akkor az is lehet prevenció egy bizonyos szinten.

A fluoridok alkalmazását is alaposan át kell értékelnünk, a korábbi elképzelések már nem állják meg a helyüket. Ezen túl ismernünk kell mind az akut, mind a krónikus fluoridmérgezés tünetei és kezelését, az ezekkel összefüggő szervezetbe bevitt mennyiségeket. A fluoridoknak ma is fontos szerepe van a fogszuvasodás megelőzésében, de az alkalmazás módja már sokat változott. Napjainkban már sokkal inkább a fluoridok lokális hatásaira alapozzuk a caries prevenciót, a szisztémás prevenció során bizonytalan mennyiségben történő adagolás jelentősen növeli a krónikus túladagolás veszélyét, emiatt orvosi szempontból csak nagyon indokolt esetben célszerű alkalmazni.

A 2020-as Dental World online módon is sikerrel került lebonyolításra, a szakmai videotéka felülete átlátható, letisztult, könnyedén lehet navigálni a témák között, és hála a digitális technológiának, magas minőségben nézhetjük az érdekes és értékes prezentációkat otthonunk biztonságában. Ezúton biztatnék minden kollégát, hogy csatlakozzon eme különleges kongresszus résztvevői közé, látogassa meg a https://dentalworld.hu/dental-world-digital-2020/ oldalt.

Dr. Radánovics Nagy Dániel