A Granadai Egyetem kutatói által vezetett tanulmány nemrégiben arról számolt be, hogy a periodontitisben szenvedő férfiaknál, akiknél merevedési zavarokat (ED) is diagnosztizáltak, majdnem négyszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy súlyos kardiovaszkuláris eseményt szenvednek el, beleértve az agyi infarktust és a szív- és érrendszeri halálozást. A kórképek körülbelül négy évvel a szexuális diszfunkció diagnosztizálása után jelentkeztek.

A kutatók szerint a férfi lakosság mintegy 24%-a szenved ED-ben (erectile dysfunction), amely szerintük “multifaktoriális patológia, amelyet úgy írnak le, mint az ismételt vagy folyamatos képtelenség a kielégítő szexuális együttléthez szükséges pénisz erekció elérésére és fenntartására”. A National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases honlapján azt állítja, hogy az ED körülbelül 30 millió férfit érint az Egyesült Államokban. A londoni King’s College kutatói szerint 2025-re világszerte 322 millió férfit érint az ED.

Az ED és a parodontitis közötti kapcsolatra vonatkozó kutatás 2017-ben indult, és a granadai Hospital Universitario Cliníco San Cecilio (San Cecilio klinikai egyetemi kórház) urológiai osztálya, valamint a Granadai Egyetem parodontológiai és implantológiai kutatócsoportja közötti együttműködés volt.

“Az ötlet azután született, hogy észrevettük a növekvő érdeklődést e két betegség közötti lehetséges kapcsolat iránt, amelyek gyakoriságuk miatt nagy közegészségügyi jelentőséggel bírnak” – mondta a Dental Tribune International (DTI) munkatársának a kutatás levelező szerzője, Dr. Antonio Magán-Fernández, az egyetem fogorvostudományi karának adjunktusa.

“Azt találtuk, hogy a merevedési zavarokban-ban szenvedő betegek rosszabb parodontális állapotot mutattak, és azt is, hogy a parodontitisben szenvedő betegeknél 2,17-es esélyhányados volt az ED bemutatására. Ez a hipotézis vezetett bennünket arra, hogy megtervezzünk és lefolytassunk egy vizsgálatot annak megállapítására, hogy a parodontitis és az ED együttes jelenléte hatással lehet-e a súlyos kardiovaszkuláris események előfordulására” – folytatta.

A jelen epidemiológiai vizsgálatban 158 férfi beteg vett részt, akik az urológiai szolgálatot látogatták, és akiknél a Nemzetközi Erekciós Funkció Index szerint ED-t diagnosztizáltak. A kutatók információkat gyűjtöttek a résztvevők szocio-demográfiai jellemzőiről, és adatokat gyűjtöttek a kezdeti időszakban a parodontális egészségükkel kapcsolatban, beleértve a zseb szondázási mélységét, a klinikai kötődésvesztést, a szondázáskor fellépő vérzést, a lepedékindexet és a fogak számát. A kutatók szerint a résztvevőknél mind a vizsgálat előtt, mind a követési idő alatt jelentős nemkívánatos kardiovaszkuláris események fordultak elő.

Az eredmények elemzése után az adatok azt mutatták, hogy a parodontitisben és ED-ben szenvedő betegeknél körülbelül négyszer nagyobb volt a kockázata annak, hogy súlyos nemkívánatos kardiovaszkuláris eseményeket szenvedjenek el az átlagos 4,2 éves követési idő után. A kórképek közé tartozott az agyi infarktus, a nem halálos szívinfarktus, a hirtelen szívmegállás, a szívelégtelenség, az akut koszorúér-szindróma, a koszorúér-bypass-beültetés és a perkután koszorúér-beavatkozás, olyan kórképek, amelyek életveszélyesek lehetnek a középkorú férfiaknál.

“Eredményeink arra utalnak, hogy a pénisz ereit kisebb méretük miatt először érintené az érelmeszesedés, és hogy az ED a szív- és érrendszeri betegségek korai jeleként működhet” – jegyezte meg Dr. Magán-Fernández.

A tanulmány következményei
Az ED és a fogágybetegség közötti kapcsolatról szólva Dr. Magán-Fernández a DTI-nek elmondta, hogy az ED-t a pénisz érrendszerében lévő ateróma plakkok válthatják ki. “A parodontitis hozzájárulhat ehhez az ateróma plakkok kialakulásához, ahogyan azt a tudományos irodalomban leírták, a parodontális kórokozók plakk-kolonizációja vagy a szájban lévő parodontális helyekről származó pro-inflammatorikus mediátorok szisztémás terjedése révén” – magyarázta.

A kutató megjegyezte, hogy évről évre több bizonyítékot közölnek a parodontitis szisztémás következményeiről, és hogy a fogorvosok nagy szerepet játszanak a szisztémás állapotok kezelésében. Kijelentette: “A szájüregi egészség nemcsak a fogak túlélésére és a szájüregi kórképek gyógyulására lehet hatással, hanem a betegek általános egészségi állapotára is. Nagyobb tudatosságra van szükség e témákban, mivel a fogorvos képes megelőző orvosi tanácsot adni a potenciálisan életveszélyes betegségekkel, például a súlyos szív- és érrendszeri kimenetelű kórképekkel kapcsolatban, amelyek a parodontitishez köthetők”.”

A “A periodontitisben és merevedési zavarban szenvedő betegek nagyobb gyakorisággal szenvednek a súlyos nemkívánatos kardiovaszkuláris eseményekben: A prospektív vizsgálat egy spanyol populációban”, a Journal of Periodontology című folyóiratban jelent meg online 2021. december 10-én, a lapszámba való felvétel előtt.

https://www.dental-tribune.com/news/men-with-periodontitis-and-erectile-dysfunction-more-likely-to-suffer-major-cardiovascular-events-study-says/

Iveta Ramonaite
2022. 04. 02

Image: Maridav/Shutterstock