Egy új tanulmány szerint (Tobacco Control), azoknál az embereknél akik ki vannak téve mások cigarettafüstjének, 51% -kal magasabb a szájüregi rák kialakulásának kockázata. A kutatás azt sugallja, hogy a másodlagos füst belélegzése jelentős kockázati tényezőnek számít a szájüregi rák kialakulásakor. A szájüregi daganatok – beleértve az ajak-, oropharynx- és szájüregi rákot – évente több mint 447 700 új rákos esetet, valamint 228 389 halálesetet okoznak.

Befolyásolja a szájüregi rák kockázatát
Ezek jelentős kockázati tényezői közé tartozik a dohányzás, a füst nélküli dohány használata és az alkoholfogyasztás. Ez azonban nemcsak az aktív dohányzókat érinti. A 192 országból gyűjtött adatokból kiderül, hogy a nemdohányzó férfiak 33% -a, a nemdohányzó nők pedig 35% -a volt önkéntelen másodlagos dohányzásnak kitéve. Ez a szám 40% a gyermekek esetében.

Ennek eredményeként egy kutatócsoport – Portugáliából, Spanyolországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból – megvizsgálta, hogy a passzív dohányzás és a szájüregi daganatok összefüggenek-e egymással. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy a másodlagos dohányt belélegzőknek 51% -kal magasabb a szájüregi rák kialakulásának kockázata. Ezenkívül még befolyásolja, hogy valaki mennyi ideig volt kitéve dohányfüstnek. A 10 vagy 15 évnél hosszabb ideig dohányfüstöt belélegző embereknél több mint kétszer növelte a szájüregi rák kockázatát a dohányfüstnek ki nem tett egyénekhez képest.

Káros hatások
“Ez a szisztematikus áttekintés és metaanalízis alátámasztja az okozott összefüggést a másodlagos füst belélegzése és a szájüregi rák között” – mondták a szerzők. „Ezenkívül az expozícióra adott válasz elemzése – ideértve a másodlagos dohányzásnak való kitettség időtartamát (több mint 10 vagy 15 év) is – tovább támasztja alá az okból levont következtetést. A kutatócsoport öt létező releváns vizsgálatot elemzett 6977 ember bevonásával, akik közül 3452 volt kitéve másodlagos füstnek. Ezeket Ázsiában, Európában, Észak-Amerikában és Latin-Amerikában hajtották végre.

Forrás: dentistry.co.uk