Mivel a szájüregi rák gyakran csak kései stádiumban fedezhető fel, az előrehaladott betegségben szenvedő páciensek túlélési aránya mindössze 5 év a betegek 40%-ánál. A Coloradoi Denver Egyetem (CU Denver) kutatásai azt kutatták és fedezték fel, hogy a nyirokcsomóarány megmutathatja a szájüregi rák súlyosságát. Ez a felfedezés nemcsak a pácienseknek segíthet betegségeik lefolyásának előrejelzésében, hanem az orvosoknak is komoly segítség lehet a sebészeti beavatkozást követő legmegfelelőbb kezelések meghatározásában.

A CU Denver Rákkutató Központjának munkatársai 149 páciens információit gyűjtötték össze, akiket az UCHealth University of Colorado Hospital intézményében kezeltek műtéttel vagy sebészi beavatkozást követő egyéb terápiákkal helyileg előrehaladott szájüregi rákból kifolyólag 2000-től 2015-ig. A cél a szabályszerűségek keresése az összegyűjtött adatokban.

„Ki akartuk deríteni, hogy ezeknek a pácienseknek, daganatos megbetegedéseiknek vagy kezeléseiknek a sajátosságai, tulajdonságai és jellegzetességei meg tudják e jósolni a túlélés esélyét” – mondta az egyik első kezdeményező orvostanhallgató, Ding Ding, aki a Sugárterápiás Onkológiai Osztály hallgatója a Colorado Denver Egyetemnek.

A tanulmány első lépéseként a kutatók megerősítettek néhány rizikófaktort – előző tanulmányok alapján – mint például a hovatartozást, a biztosítási állapotot, előzetes daganatos megbetegedéseket, sebészeti beavatkozás után pozitív tesztet mutató sejteket, vagy olyan daganatokat, melyek áttéteket képeztek már a környező szövetekbe is, melynek alapján rövidebb túlélési ráta igazolódott be.

Egy másik rákkockázati valószínűsítési modellhez gyakran használt faktor a nyirokcsomók részvételének mértéke. „A mostani vizsgálati paraméterek a nyirokcsomókat illetően szájüregi ráknál a tumor az érintett nyirokcsomók falain túlhaladó mérete és száma, hogy melyik oldalon található, és hogy milyen kiterjedésű” – magyarázta Ding.

„A rák más típusaiban – mint például a mellráknál – a kutatók más mértéket fedeztek fel a nyirokcsomók viselkedéseiben, mégpedig hogy a sebészeti úton eltávolított pozitív szövettani nyirokcsomók megjósolhatják a kezelés kimenetelét. Így kíváncsiak lettünk, hogy vajon a nyirokcsomók aránya szolgálhatna-e vajon előrejelzésképp a túlélés esélyét illetően szájüregi daganatos megbetegedéseknél.”

A tanulmány minden résztvevője átlagosan 29 nyirokcsomót távolított el a műtét során. Ezeknek a nyirokcsomóknak kb. 9%-a volt pozitív. Ez azt jelenti, hogy egyes páciensek nyirokcsomó aránya 10% felett volt, míg másoknál különösen alacsony vagy nullához közelítő volt ez az arány. A tanulmány rávilágított, hogy a 10%-nál nagyobb nyirokcsomó aránnyal rendelkező páciensek körében kb. félszer nagyobb a rák kiújulásának az esélye, és 2,7-szer nagyobb a halálozás kockázata mint azoknak a pácienseknek, akiknek a nyirokcsomó-aránya 10% alatt van.

„A tanulmányunkban a nyirokcsomók aránya meghatározóbbnak tűnt a megbetegedések kimenetelének valószínűsítésében mint a hagyományos nyirokcsomó állapotfelmérés. Az összefüggések pontosabb feltárásához és a felfedezés megerősítéséhez szélesebb skálán végzett vizsgálatok szükségesek és érdemes lehet felfedezni, megalkotni a nyirokcsomó-arány vizsgálatának integrálását a jelenlegi kiújulási kockázatok felméréséhez és kiértékeléséhez” – tette hozzá Ding.

Az agresszív betegségben szenvedő pácienseknek intenzívebb kemoterápiát és sugárkezelést kellene kapniuk, jóllehet a kevésbé agresszív betegséggel küzdő páciensek gyakran nem veszik igénybe a teljes kezeléseket. Ezzel, a tanulmány támogatja a nyirokcsomó arány meghatározásának evidenciáját, hogy a magas kiújulási és helyi előrehaladott szájüregi rák okozta elhalálozás kockázatával rendelkező pácienseket hatékonyabban azonosíthassanak.

A „Kapcsolat a nyirokcsomók aránya és a szájüregi rák kiújulása valamint a túlélési esélyek kimenetele között” című tanulmányt online publikálták 2018. november 25-én, a JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery cikkében.

Forrás: www.dental-tribune.com