Dr. David Wong a Kaliforniai és Los Angelesi Egyetem kutatója azt állítja, hogy a fogorvosok egyszerűen betegeik nyálának tanulmányozásával meghatározhatják ezeket a mutatókat, melyek segítségével számos betegség, akár a rák is diagnosztizálható.

Wong kutatásának eredményei a Journal of the American Dental Association című szaklapban jelentek meg. Egy egyszerű nyálminta levételével rengeteget tudhatunk meg a betegről bármiféle fájdalom és kellemetlenség okozása nélkül, mondta el Dr. Wong.

Többek között azért is lenne szükség a nyáldiagnosztika minél gyakoribb alkalmazására, mert a betegek többször látogatják fogorvosukat, mint háziorvosukat.

A nyálminta elemzésével a betegségek korai szakaszukban diagnosztizálhatók, így a gyógyulási esélyek is nagymértékben megnőnek.

A szájrák prevalenciája az utóbbi években egyre csak nőtt, de sok esetben csak késői stádiumban diagnosztizálják, amikor már általában nem kezelhető.

Wong szerint a nyáldiagnosztika nem elég elterjedt és jóval nagyobb teret kellene kapjon, ráadásul a többi testfolyadék diagnosztikai tesztjénél jóval kényelmesebben kivitelezhető.