A vizsgálatot az Umeå és Uppsala egyetemek kutatói végezték el. 2000 áprilisában 10.000 véletlenszerűen kiválasztott, 20 és 70 év közötti nőnek postáztak ki kérdőíveket. 2001. november 1-től ezek közül 400-at poliszomnográfiás vizsgálatnak vetettek alá, hogy meghatározzák az alvási apnoé gyakoriságát a női populációban.

A kutatók meglepetésére az összes részvevő 50%-ánál regisztráltak legalább 5 apnoét vagy hypopnoét óránként az alvás alatt. Az életkoreloszlás alapján, obstruktív alvási apnoét figyeltek meg a 20 és 44 év közötti nők 24%-ánál, a 45 és 54 év közöttiek 56%-ánál, míg az 55 és 70 év közötti nők esetén ez az arány 75% volt.

“Az alvási apnoét a nőknél nem tekintik népegészségügyi problémának, ami azért lehetséges, mert annak jelei eltérnek a férfiak esetében tapasztaltaktól.” mondták el a kutatók.

A férfiak alvási apnoéjával ellentétben a nappali aluszékonyság nem volt összekapcsolható a vizsgálatban részvevő nők esetében. Ehelyett a nőknél túlsúlyt, a hipertóniát és az öregkort azonosították kulcsindikátorként. (a betegség a hipertóniás nők 80%-ban és a túlsúlyosak 84%-ban fordult elő)

Ezenkívül az összes részvevő 20%-ánál volt kimutatható a betegség enyhébb formája.

“Ezek a számok arra figyelmeztetnek, hogy a klinikusoknak jobban oda kellene figyelniük az alvási apnoé nőkben megfigyelt jeleire (túlsúly, hipertónia), hogy az alvási zavarban szenvedőket azonosítani tudják.” mondta el a kutatás vezetője Dr. Karl Franklin.

Az European Lung Foundation szerint az elkövetkező években egész Európában nőni fog az obstruktív alvási apnoé és az obesitas prevalenciája.