Bár az odontofóbia ugyanolyan gyakori férfiakban, mint a nőkben, egy új tanulmány szerint viszont a fogászati kezelésektől való undor mértéke szignifikánsan eltér a két nemben. A kutatók a vizsgálatok során odontofóbiás nőket és férfiakat kértek meg arra, hogy fogászati kezelésekről készített fényképeket nézzenek.

A tanulmány során 72 embert vizsgáltak meg, akik közül 18-18 odontofóbiás nő és férfi és 36 nem odontofóbiás kontroll volt. A vizsgálatnál arra kérték őket, hogy a fogászati kezelésekről készített képeket nézve osztályozzák izgatottságukat, undorukat és félelmüket. Eközben pedig elektronikusan megfigyelték a m. levator labii aktivitását, mely segítségével az emberek az undort fejezik ki.

Összességében a férfiak és nők között nem volt különbség az önértékelésükben. Az arckifejezéseikben viszont szignifikáns eltérés volt tapasztalható. A kutatók szerint kizárólag az odontofóbiás nők mutattak kifejezett undorral párosítható mimikai aktivitást. A férfiaknál ez kevésbé fejeződött ki az arcon, a kutatók azonban hozzátették, hogy a férfiak sokkal könnyebben gátolják meg saját magatartási reakcióikat.

Az Graz-i Egyetem által készített „Olvass a pókerarcomról! Az odontofóbia nemi különbségei” című tanulmány szeptember 12-én jelent meg a European Journal of Oral Sciencies online felületén.