2019-ben, a Dental World tudományos konferenciáinak előadóival riportokat készítettünk a szakmájukkal kapcsolatos kihívásokról, a munkájukkal összefüggő tapasztalatokról, élményekről. Elsőként „Kanada legjobb endodontusa”-nak választott dr. Glenn Van As-szel folytatott interjút mutatjuk be Önöknek.

2019-ben a Dental World Endodonciai Kongresszusán szerencsénk volt vendégül látni dr. Gless Van As-t, aki előadást tartott a „ravasz” MBII-es csatornákról, a hozzáféréshez szükséges eszközökről, különböző tippekről és technikákról, valamint a nagyítás fontosságáról.

Kérem, foglalja össze az előadása lényegét!

Az előadásom egy része szól a nagyításról, hogy hogyan használjuk a nagyítókat annak érdekében, hogy az MBII-es csatornát megtaláljuk a felső nagyőrlők esetében. Érinti annak a témáját, hogy a mikroszkóp használata miért tud segíteni a rálátásban,
milyen előnyei vannak a nagyításnak és a megvilágításnak. Milyen lehetőségek adottak a nagyításra, illetve átbeszéljük, hogy milyen klinikai tippek és technikák vannak az MBII-es csatorna megtalálásához. Bemutatok néhány esetet is, miként lokalizálom ezeket.

Úgy gondolom, hogy a legtöbb fogorvos foglalkozik a nagyítás gondolatával, de néhányan még nem döntöttek ebben az ügyben. Arra kérem, mondja el nekünk, Ön hogyan kezdte!

Nos, 20-22 éve használok mikroszkópot a klinikai munkám során. 2,5-ös nagyítású lupéval kezdtem, szinte azonnal az egyetem elvégzése után. Abban az időben a nagyítók használata egyáltalán nem volt általánosan megszokott dolog. Többet akartam látni, ezért később a 3.0-3,5-ös lupékra váltottam, majd a mikroszkóp megjelenésével azt kezdtem el használni. Tehát 22 éve az endodonciában, a konzerváló fogászatban, még fogeltávolításhoz és az implantációhoz is használom, gyakorlatilag mindenhez a rendelőmben. Ezért beszélek az előadásomban arról, hogy hogyan támogatja a nagyító használata a kezeléseket, milyen előnyökkel jár az endodonciában. Megosztom a tapasztalataimat az elmúlt 30 évből, kezdve egészen az elejétől napjainkig, s közben részletezem, miként segít nekem a mikroszkóp a kezeléseim precízebb kivitelezésében, a dokumentációban és a videók készítésében.

Volt-e olyan különleges páciense, akinek a tanácsára kezdte el a mikroszkóp használatát?

Igen! Amikor elkezdtem dolgozni, akkor még nem igazán ismertem és szerettem a fogászatnak ezt a részét. Egy alkalommal, 7 év után felkeresett egy páciensem és elmondta, hogy érzékeny a foga a kopogtatásra. De nem kérte az én segítségem, inkább elment egy specialistához, aki mikroszkóppal vizsgálta meg, és megállapította, hogy volt egy MBII-es csatornája. Ezután vissza is adtam neki a korábbi kezeléssel járó összeget. Mielőtt elment ez a páciens a visszatérített pénzzel a kezében, visszafordult és azt mondta: „Ha továbbra is akar a gyökérkezelésekkel foglalkozni, szerezzen be egy mikroszkópot, és azzal keresse a csatornákat, mint ahogy az a specialista is tette!” Nagyon rosszul éreztem magam, és el kellett döntenem, hogy vagy abbahagyom a gyökérkezeléseket, vagy szakosodnom kell ebbe az irányba, hogy ez ne fordulhasson többé elő. Ez indított el 22 éve az utamon. Jelenleg 9 mikroszkóp van a rendelőmben, tehát az elmondott eset eléggé meghatározó élmény volt az életemben.

Megosztana néhány tippet azzal kapcsolatban, ami megkönnyíti az MBII-es csatorna megtalálását?

Igen, azt gondolom, két igazán fontos eszköz szükséges, amelyek segítségünkre lehetnek. Az egyik egy hosszú gömbfúró, amit „Munce bur”-nek neveznek, 6 méretben kapható, és ezt pl. a CJM Engineering cégtől lehet beszerezni. Ezek a gömbfúrók elég hosszúak, és nagyítás alatt megfigyelhetjük, ahogy könnyedén és gyorsan átjárhatóvá teszik az MBII-es csatornákat meziális és apikális irányban is. Gyakran látják a fogorvosok az MBII-es csatornát, de nem képesek átjárhatóvá tenni, és ennek az az oka, hogy a tű meziális és bukkális irányba hajlik visszafelé, de ha el tudod távolítani az első részét a csatorna bemenetének, és eléred az egyenes szakaszt, akkor gyakran végig lehet rajta menni. Ebben segítenek a hosszú gömbfúrók. A másik dolog, ami szintén segíthet, az ultrahangos eszközök, amelyek különböző formában és méretben kaphatóak. A gyors vibráció és víz segítségével le lehet simítani a pulpakamra alját, amivel meg lehet találni a csatornákat. Tehát a Munce fúrók és ultrahang segítségével jobban meg lehet találni az MBII-es csatornákat. Az endodonciában az első számú terület az a felső hatos fogak gyökérkezelése. Ha az – néhány tanulmány szerint akár az esetek 90%-ban jelenlévő – MBII-es csatornát nem találod meg, az egy nagyon frusztráló dolog nekünk. Éppen ezért szólok a CBCT-ről és a 3D röntgenfelvételek jelentőségéről is, amelyek segíthetnek a nehéz esetekben, hogy megtaláljuk az MBII-t.

Köszönöm szépen a beszélgetést, hogy megoszTotta velünk a tapasztalatait és a tudását!

Én is köszönöm a meghívást. A feleségem és én nagyon szeretjük Budapestet! Részt vettünk a kongresszusi előadásokon kívül a Dental World Show rendezvényen is, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Ezt nem szeretnénk kihagyni jövőre sem, mert akkor megfosztanánk magunkat egy nagyszerű összejöveteltől és egy „jó bulitól”!

Valóban nem érdemes kihagyni a fentieket, hiszen 2020-ban az Endodonciai Kongresszuson újra világhírű előadók várják az érdeklődőket! Az izgalmas témák felfedezéséért látogasson el honlapunkra!

Interjút készítette: Dr. Borsó Dóra
Fordítás: Dr. Kovács Emese

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.