Annak ellenére, hogy a rendszeres fogászati ellenőrzés közismerten fontos, a lakosság körülbelül 30% -a tapasztal szorongást az Országos Egészségügyi Intézet szerint, amikor a fogorvoshoz kell mennie. Ezenkívül az amerikaiak 12% -a rendkívüli fogászati félelemmel él, ami káros hatással lehet a fogak egészségi állapotára. Szerencsére számos módon le lehet győzni a fogászathoz köthető fóbiákat. Ez magában foglalja a légzési technikák széles körének alkalmazását, a fogfóbiákra szakosodott fogorvos felkutatását és egy megbízható személy elvitelét az időpontra, aki tudja lelkileg támogatni. Bár ezek a technikák mind segíthetnek abban, hogy egy szorongó beteg jobban érezze magát, javasolt, hogy a fogorvosi praxis egy ősrégi technikát is alkalmazzon a betegek ellazulása érdekében: művészet.

A művészet örvendetes figyelemelterelés
A szakemberek csodálatos munkája ellenére a fogorvosi gyakorlat hidegnek, sterilnek és ijesztőnek tűnhet. A vidám és nyugtató művek gondos elhelyezése nagyon örvendetes figyelemelterelésként szolgálhat minden korosztály ideges páciense számára. Kutatások szerint művészeti alkotások megtekintése segíthet enyhíteni a depresszió és a szorongás tüneteit. A Westminsteri Egyetemen végzett tanulmány szerint műalkotások akár csak 30 percig történő megtekintése csökkentheti a stressz hormon, a kortizol koncentrációját a szervezetben. Ez nemcsak nyugodtabb, boldogabb általános hangulatot eredményez, hanem a lehetséges fájdalom csökkentett érzékelését is.

Freskók, falfestmények kicsiknek és nagyoknak
Úgy gondolják, hogy a gyönyörű tájakat és emberi arcokat ábrázoló műalkotások különösen nyugtatóan hathatnak felnőttekre. Hasonlóképpen, a szeretetet és boldogságot árasztó festmények is segíthetnek a fogorvosi kezelés iránti negatív érzések feloldásában. A gyermekek is profitálnak a falfestményekből, így a rajzfilm karakterek fali ábrázolásából is, amelyek megzavarják fiatal elméjüket. A falfestmények arra is felhasználhatók, hogy ne csak szórakoztassák a betegeket, hanem értékes információkat nyújtsanak számukra a fogak egészségének fontosságáról is. 

A fogászati csapat is profitál belőle
Az aggódó betegek segítése mellett a művészet hasznos lehet a praxis alkalmazottainak is. A fogászati szektorban dolgozni időnként rendkívül megterhelő lehet, különösen akkor, ha a 2020-as évben megjelent számtalan új stressz tényezőt is figyelembe vesszük. Ha műalkotások veszik körül rendelőjét, a csapata kikapcsolódását is segítheti abban az időszakban, amikor a fokozott stressz még kétségtelenül jelen van életünkben. A művészet közelsége továbbá növelheti a dolgozók termelékenységet és az általános hatékonyságát, miközben csökkentheti a hibákat.

A művészetet nagy sikerrel lehet felhasználni az ideges páciensek megnyugtatására. Emellett növelheti a praxisának esztétikai látványát, és ugyanakkor javíthatja a személyzet termelékenységét is.

Forrás: Dental News