Számos fogászati problémáért okolható a modern világ étrendje.

Nemrégiben fogorvosok, evolúcióbiológusok és ételkutatók tették ezt a megállapítást egy észak-karolinai kongresszuson. A konferencián, melynek címe “Az emberi fogak és állkapcsok fejlődése: jelentőségük a fogászatban és a fogszabályozásban,” azt a következtetést vonták le, hogy a problémák egyik okozója a lágy és pépes étel.

Az ember étrendjének őseink óta történt megváltozása miatt megnövekedett a cavitások és a helyzeti rendellenességek kialakulásának kockázata.

A tanulmány részeként, a kutatók összehasonlították a jelenlegi emberi étrendet a múltbélivel,amikor a húsfogyasztás mértéke még jóval nagyobb volt.

A kutatók az érdeklődés középpontjába az ’50-es évekbeli, őslakos, kasmíri vadászokat helyezték, akik még a vadászó-gyűjtögető életmódot folytatták. A jelenlegi étrendünk legnagyobb problémája a puha és cukortartalmú ételek széles skálája. Egyesek szerint a fogaknak csak esztétikai és hangképzési szerepe van és a modern étrend alapján a táplálkozás nélkülük is megoldható.

Sok mai fogászati probléma nem is létezett, mielőtt a cukor meg nem jelent az emberi étrendben.