Manapság az emberek többsége már fiatalkorban is rendelkezik mobiltelefonnal: ez széleskörű lehetőséget biztosíthat sok egészségügyi beavatkozás szükségességének megállapítására. Az okostelefonokra kifejlesztett sportalkalmazások egy jó ideje már az általános egészség javítását segítik: távolság és sebesség, HR, intenzitás stb. mérésére alkalmasak. Felvetődik a kérdés: miért nem terjesztjük ki ezt a felhasználást a száj egészségi állapotának követésére és javítására? Egy nemrégiben elvégzett szisztematikus áttekintő kutatás azt vizsgálta, hogy alkalmazhatók-e mobiltelefonok a fogszuvasodás, mint globális probléma és kihívás kezelésére: pozitív, de egyelőre nem általánosítható eredményeket talált.

A tanulmányban a londoni UCL Eastman Fogászati Intézet és a King’s College London Fogászati, Orális- és Craniofacialis Tudományok Karának kutatói felmérték, hogy a mobiltelefonok által nyújtott szolgáltatások mennyire hatékonyak a szájhigiénés tanácsadáson javasoltak betartásának elősegítésében. Azt állítják, hogy a mobiltelefonok és a hasonló elektronikai eszközök a viselkedés megváltozását válthatják ki: a letölthető alkalmazások segítségével az egyén képességei és motivációja az orális egészség iránt erősödhet.

A felülvizsgálathoz két randomizált, kontrollált mérést végeztek, összesen 130 beteg részvételével. Az egyik vizsgálatban szöveges üzeneteket küldtek, a másikban egy előzőleg letöltött alkalmazás segítségével próbáltak edukálni. Mindkét vizsgálat egyetemi környezetben zajlott, fogszabályozási kezelésben részesülő páciensek bevonásával.

Az eredmények azt mutatták, hogy a plakk-pontszám mindkét vizsgálat intervenciós csoportjában szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a kontroll csoportokban, ám ezek eltérő követési periódusai, de figyelembe kell venni, hogy a követési periódusok eltértek a páciensek igényei és lehetőségei szerint.

„Bizonyítékok vannak arra, hogy a mobiltelefonok használatával a fogszabályozási kezelésben résztvevő páciensek szájhigiénéje hatékonyan javítható, ugyanakkor a vizsgálatok korlátozott résztvevővel és ismétlésszámmal történtek, ezért megerősítésre szorulnak.

A tanulmány “A systematic review to assess interventions delivered by mobile phones in improving adherence to oral hygiene advice for children and adolescents” 2019. szeptember 13-án jelent meg a British Dental Journal-ban.

Forrás: eu.dental-tribune.com