Dr. Igor Ristić

Mióta készít előzetes felmérés után, smile design tervezéssel esztétikai beavatkozást?

Elég hamar, de főleg a Christian Coachmannél végzett DSD kurzus után, úgy 6-7 évvel ezelőtt. Teljesen megváltoztatta azt, ahogyan a kezelési terveket bemutathatjuk a pácienseknek. A prezentálásnak ezen módja az idő múlásával szükségessé vált. Az extra- és intraorális fényképek készítése ma már a mindennapi munka részét képezik. Az új smiledizájn megmutatható a betegnek, és ez óriási pluszt ad a kommunikációnk során!

Mióta használ mikroszkópot a minden napi munka végzésében?

Több mint 5 éve használom. A tanulási folyamat igazán érdekes volt. Mivel elég elfoglalt rendelő vagyunk, az első néhány hétben csak a sarokban porosodott. Aztán lassacskán napi rutinná vált a használata. Először semmit sem könnyű bevezetni a praxisba, ezzel is gyakorolni kell. Érdemes mintákon kezdeni a munkát, majd egyszerűbb beavatkozásokat végezni. Nagyon hamar eljön az idő, amikor az ember már nem tud e nagyítás és komfort nélkül dolgozni…

Milyen széles a praxis területe e témakörben, mennyire tudott specializálódni?

A fogorvoslás minden területén használom, legyen szó kompozit tömés készítéséről vagy koronához történő preparálásról. A mindennapi munkát kb. 12-20x-os nagyításban végezzük, ellenőrzések alkalmával viszont akár 40x-es nagyítást is alkalmazhatunk. Természetesen a gyökérkezelések alkalmával nélkülözhetetlen, a kollégáim főleg endo közben használják.

Milyen saját felfedezése/tapasztalata lett a korábbi évek kutatásai során?

A mikroszkóp egy magasabb szintre emeli a munkánk minőségét és egy kis extra szórakozásra ad lehetőséget a mindennapokban. A tökéletes kontroll, a nyugalom, mely munkánk közben a rendelőben is érezhető, semmilyen más ezközzel nem érhető el. A legnagyobb precizitással kezelhetjük pácienseinket, nekünk, fogorvosoknak pedig a lehető legkényelmesebb pozíciót nyújtja a kezelés közben. De ne feledjük, hogy ez csak egy eszköz, mely nem helyettesítheti a tényleges tudást és képzettséget.

 

Gyakran tart előadást, mi az előadásának különlegessége?

Szeretném közelebb hozni a mikroszkópot azokhoz, akik még nem használják és talán kétségeik vannak arról, hogy egyáltalán szükségük van-e egy ilyen szerkezetre. Az előadásom egyenesen a rendelőből érkezik, a mindennapok eseményeit bemutatva. Sok-sok esettel készülök, hogy minél több oldalról tudjam megvilágítani ezt a témát. Néhány trükk segítségével lerövidíthetjük a tanulási folyamatot, és könnyen rutinszerűen használhatjuk mikroszkópunkat.

Amikor gyakorlati képzést vállal, akkor mit tart kiemelkedően fontosnak?

Meg szeretném mutatni azt, hogy milyen egyszerű használni ezt az eszközt. Az adott kurzus alatt meg tudják tanulni a résztvevők, hogy hogyan lehet könnyedén, és a mindennapokban rutinszerűen használni a mikroszkópot. Ez nem egy megtanulhatatlan, vagy nehezen használható eszköz. Semmiképpen sem szabad félni, tartani tőle, ez ma már munkánkhoz egy majdhogynem nélkülözhetetlen kellék, mely gyorsabban illeszthető be a rendelőnk életébe, mint hinnénk. Természetesen a gyakorlati képzések során rengeteg esettel, és szakmai tanáccsal készülök, melyeket a messzemenőkig ki tudunk elemezni.

Mi a kedvenc hobbija?

Hiszem azt, hogy a fogorvosi munka testünknek nem éppen egészséges. A rendelői ergonómia megfelelő kialakításán túl fontosnak tartom a rendszeres testmozgást is. Én sokat kerékpározom, télen síelek, és a nyaralások alatt óriásiakat SUPpolok! 🙂

Köszönöm a beszélgetést!