Ametamfetamin erős élénkítő hatással bír.Ismert doppingszer a sportolók körében, használják éjszakai műszakban dolgozók, tanulók, pörgős életvitelt folytatók, akik a kávé hatását már kevésnek érzik. Alkalmazzák hiperaktív gyerekek kezelésére is. Mint minden drognál, a hozzászokás gyorsan kialakul, így hamar egyre nagyobb adag kell azonos hatás kialakulásához. Hatásának időtartama egyénfüggő, átlagosan 4–8 órán át tart. A feketepiacon fehér vagy színezett por formájában kapható. Hatása olyan, mintha hirtelen stressz érné a szervezetet, de nem múlik el olyan gyorsan. Emelkedik a pulzusszám, a vérnyomás, kitágulnak a pupillák, a beszéd felgyorsul, eufória jelentkezik. Gyakori a szédülés, verejtékezés, szájszárazság, dehidratáció. Feldobottság, éberség, tettrekészség jelentkezik, de előfordulhat izgatottság, szorongás, félelmek megjelenése, irritábilitás, paranoid reakciók, emésztési zavarok, torzult látás, remegés, mellkasi fájdalmak. A metamfetamin jelentősen csökkenti az étvágyat, ezért korábban kedvelt fogyasztószer volt. Fokozza a szexuális aktivitást, kitolja a pihenés idejét. A szer kiürülésével fáradtság, levertség, rossz közérzet jelentkezik. Többnapos használatot követően az alvásmegvonásból adódó tünetek (hallucinációk, emlékezeti és kognitív zavarok) jelentkezhetnek. Tartós használat során torzul a személyiség, gyakoribb az ingerlékenység, az agresszivitás, illetve az érzelmi elsivárosodás. Mint a dopaminrendszeren keresztül ható minden szer, igen erős pszichés függőséget hoz létre. A fogyasztó gyakran úgy érzi, hogy drog nélkül nem képes az életét élni. Megvonási tünetként levertség, fáradtság, kimerültség, depresszió, erős éhségérzet, esetleg szívpanaszok, bélgörcsök jelentkezhetnek.

Gyakori, hogy a rendszeres fogyasztók a metamfetamin mellett más, nyugtató, kábító hatású szert is használnak. Reggel a metamfetaminnal indítják a napot, este a nyugtatóval pihennek. Leggyakoribb fogyasztási módja az orrüregbe felszippantás, de meg lehet enni, el lehet szívni, és vénásan is beadható. Átlagos dózisa 5-30 mg, első használatkor már 50 mg is halálos szívrohamot okozhat. Leggyakrabban mint diszkódrog kerül illegális forgalomba, a drogos szlengben speed, spuri, gyors, gyorsító, fehér, kristály néven említik. A régebbi klasszifikáció a könnyű drogok közé sorolja, ez a felosztás azonban már elavult, csak a probléma bagatellizálását eredményezi [8]. A „meth mouth” tünetegyüttest a kristályos metamfetamin elterjedése után írták le.

A „meth mouth” tünetegyüttes lényege a gyorsan progrediáló, a frontfogakra is kiterjedő, atípusos felületeken megjelenő fogszuvasodás. A kiterjedt fogszuvasodáshoz gyakran társul gingivitis, parodontitis vagy akut nekrotizáló gingivitis [1, 2, 3].

A „meth mouth tünetegyüttes” fő tünetei:

1. Kiterjedt fogszuvasodás atípusos fogfelületen.

2. Gingivitis, akut nekrotizáló gingivitis, de előfordulhat

gingivitis nélküli formája is.

3. Törékeny fogak.

4. Fájdalmas, érzékeny fogak.

5. Szájszárazság, csökkent nyáltermelés.

6. Hőemelkedés.

7. Erős szájszag.

Az elváltozás lényegét a metamfetamin élettani hatásaihoz köthetjük, melynek a szájüreget étintő vezető jelensége a hyposalivatio. Ehhez társul a kimerült szervezet fokozott cukorbeviteli igénye, amit magas cukortartalmú szénsavas italok, energiaitalok bevitelével elégítenek ki. Valamint az a tény, hogy a metamfetamint drogként fogyasztók szájhigiéniája jelentős kívánni valót hagy maga után.

Teendők:

1. Életmód-változtatás.

2. Magas szintű szájhigiénia elérése.

3. Parodontológiai, konzerváló fogászati és protetikai beavatkozások.

 Esetismertetés

Rendelőnkben 28 éves férfi páciens jelentkezett fogászati kezelésre. Elmondása szerint az utóbbi egy hónapban fogai rohamosan romlanak, az ínye igen fájdalmas és érzékeny. Ezenkívül erős szájszagról panaszkodott.

1. ábra: Meth mouth tünetegyüttesre jellemző kép akut nekrotizáló gingivitisszel [7]. 2. ábra: Kezdődő meth mouth tünetegyüttesre jellemző kép akut nekrotizáló gingivitisszel [6]

3-4. ábra

3. ábra: Meth mouth tünetegyüttesre jellemző kép akut nekrotizáló
gingivitis nélkül [5].4. ábra: 28 éves férfi beteg meth mouth tünetegyüttesre jellemző képe

5-6. ábra

5. ábra:28 éves férfi beteg meth mouth tünetegyüttesre
jellemző OP-képe. 6. ábra: Fiatal férfi beteg kezdődő meth mouth tünetegyüttesre jellemző
képe.

Általános anamnézisében penicillinallergia, dohányzás (egy-másfél doboz cigaretta naponta), rendszertelen étkezés, naponta 8-10 erős kávé fogyasztása, sok éjszakai munka, kevés alvás, extrém életvitel szerepelt. A beteg vékony testalkatú, sovány (BMI 19 alatt). Viselkedését tekintve ideges, néha remeg, a fogorvosi lámpa fénye zavarja a szemét, ezért a kezelések során napszemüveget visel. A direkt módon feltett kérdésre, hogy használ vagy használt-e tudatmódosító szereket, illetve drogot, pozitív válasz adott. Elmondása szerint használt metamfetamin származékot, ezenkívül hosszabb ideig cannabist és alkoholt. Annak ellenére, hogy egészségügyi végzettséggel nem rendelkezik, feltűnően jól ismeri a gyógyszereket, illetve drogokat.

Fogászati anamnéziséből kiderült, hogy mintegy egy másfél éve nem járt fogorvosnál. Többször előfordult, hogy egy hónapig nem mosott fogat, mert „ínye” érzékeny volt a fogkefe használatakor.

A betegvizsgálat során kiderült, hogy szájhigiéniája igen rossz. A felső frontfogak bukkális felszínén kiterjedt kárieszes léziók figyelhetők meg (caries humida). A fogak vesztibuláris felszínén barnás elszíneződés látszik, ami mechanikus tisztításra eltüntethető. Ez valószínűleg a dohányzás és a „füves cigaretta” okozta lerakódás. A marginális parodontium a krónikus gyulladás jeleit mutatja (4–5. ábra).

A panaszok, a tünetek, valamint az életvitel adatait öszszevetve a diagnózisunk meth mouth tünetegyüttes.

A betegnek életvitelének a megváltoztatását és addiktológus szakorvos felkeresését javasoltuk. Fogászati kezelését professzionális szájhigiéniás tanácsadással, illetve kezeléssel kezdtük. Ezt követte volna a konzerváló fogászati, valamint a protetikai rehabilitáció. A kezdeti szájhigiénés eredmények után, a harmadik kezelést követően a páciens a további kezelésen nem jelent meg.

Irodalom

1. Curtis, E. K.: Meth mouth: a review of methamphetamine

abuse and its oral manifestations. Gen Dent., 2006; 125,

130.

2. Goodchild, J. H., Donaldson, M.: Methamphetamine abuse

and dentistry: a review of the literature and presentation

of a clinical case. Quintessence Int., 2007; 38, 583–590.

3. Hamamoto, D. T., Rhodus, N. L.: Methamphetamine

Abuse in Dentistry. Oral Dis., 2009; 15, 27–37.

4. Heng, C. K., Bandner, V. M., Schiop, L. A.: Meth mouth. N

Y State Dent J., 2008; 50, 1.

5. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/

thumb/0/04/Suspectedmethmouth09-19-05.jpg/

250px-Suspectedmethmouth09-19-05.jpg

6. http://www.ada.org/images/public/topics/

methmouth01_sm.jpg

7. http://www.washblade.com/2005/6-17/news/

national/meth%20mouth.jpg

8. Kivovics P.: A cannabis fogyasztásának általános és

stomatológiai vonatkozásai. Magyar Fogorvos, 2001; 10,

106–109.