Évtizedekkel ezelőtt a munkahelyi biztonság témája meglehetősen ritkán került szóba az oktatás során vagy a rendelőkben. Ahogy azonban a fogászat területén dolgozók egyre nagyobb számban szereztek valamilyen egészségi bántalmat munkájuk során, illetve kényszerültek arra, hogy korábban vonuljanak vissza munkájuktól, megnövekedett az érdeklődés a biztonságos munkavégzés iránt.

A klinikusok kezdték figyelembe venni az ergonómiát, hogy megelőzzék a foglalkozási ártalmakat, megoldást kerestek a napi fáradtság és fájdalmak problémájára. A neutrális testtartás ereje A neutrális testtartás fenntartása a munkahelyi biztonság kulcselve. Tisztán átlátni a szájüreget, ugyanakkor megtartani az egészséges munkapozíciót majdnem lehetetlen valamilyen nagyítás alkalmazása nélkül. A megfelelően beállított, jó minőségű nagyítólencsék kritikus komponensei a szükségtelen munkahelyi ártalmak megelőzésének. A nagyítók évről évre egyre jobban beilleszkednek a rendelők fő műszerei közé. Akár ultrahangos, akár kézi műszereket használunk, a nagyítás a klinikai dentálhigiéniában a gyógyítás alapjává válik. Azok, akik megfelelő nagyítást használnak munkájuk során, megszokták ennek előnyeit, és már nem is akarnak praktizálni lupék nélkül. Míg ösztönösen elfogadjuk a nagyítás előnyeit, addig a kutatások már bebizonyították, hogy a lupék valóban javítják a testtartást, ugyanúgy, ahogy fokozzák a látásélességet is. A dentálhigiénikusok programjaiban egyre nagyobb számban írnak elő nagyítóhasználatot, már sok iskola is előírja a nagyítók használatát a hallgatóknak. Íme egy analógia azoknak, akik azt gondolják, hogy a nagyítók drága luxuscikkek, avagy nem szükségesek a klinikai gyógyításban: senki sem vezetne olyan autót, amelynek nincs vagy elhasználódott a fékje. És senki sem szeretne olyan autót használni, aminek periszkópja van a széles, átlátszó szélvédő helyett. Bár ezek a példák eltúlzottnak tűnnek, minden klinikus, aki nem egészséges testtartással, jó látási körülmények között dolgozik, növeli a kockázatát annak, hogy karrierjét hátrányosan befolyásoló betegségeket szerezzen. Az okok, amiért egy fogorvos nem használ nagyítást, a következők lehetnek: a költségek, a lupe súlya, több praxisban dolgoznak, aggodalom, hogy a páciensek esetleg nem tolerálják, valamint az a vélemény, hogy a nagyítók a szemhibák korrekciójára valók, így csak idősebb korban szükségesek. Minden évben klinikusok ezrei kezdenek nagyítókat használni, és többségük hamarosan rájön, hogy a nagyítás előnyei bőven megérik a pluszköltséget, illetve a technológia megtanulásához szükséges időt.

A nagyító lupék, melyeket sebészi távcsőként is ismerünk, multifunkciós készülékek. Jobb látási viszonyokat biztosítanak a száj, valamint száj körüli képletek tekintetében, biztosítják a szem védelmét, ezzel csökkentik a nyakra, hátra, vállra és alkarra jutó megterhelést. Gazdaságossági megfontolásból néhányan olvasószemüveget vagy szemüvegre felcsíptethető olvasónagyítókat használnak látásuk javítására igazi nagyító lupék helyett. Felületesen nézve ez érthető, különösen a gazdasági recessziót figyelembe véve. Valójában egy ilyen elhatározás felgyorsíthatja a munkahelyi ártalom kifejlődését. Az olvasószemüvegeket arra tervezték, hogy egy síkfelület láthatóságát javítsák úgy, mint egy könyv lapját, nem pedig egy mélységgel rendelkező operációs területet, amilyen a szájüreg. Az olyan olvasószemüveg viselése, amely túlzottan nagyít, gátolja az egészséges testtartást. A fókuszáláshoz túlzottan előre kell hajolni, így szükségtelen feszülésnek tesszük ki a nyakat, a vállat és a hátat. Ráadásul a legtöbb olvasószemüveg nem védi megfelelően a szemet. Vannak, akik megpróbálják mások levetett nagyítóját használni. Ez ritkán bizonyul jó ötletnek, különösen a méretre készült nagyítók esetén, hisz ezek nem felelnek meg az új felhasználó fiziológiai méreteinek.

Fejlődés a nagyítók optikájában és a keretekben
Évekkel ezelőtt a nagyítók választéka csak a felcsíptethető olvasónagyítókból, a lehajtható ékszerészlupéból és a sebészi távcsövekből állt, melyeket hatalmas, nehéz fekete műanyag keretekbe vagy pilótastílusú fémkeretekbe ültettek. Voltak még ezenkívül felhajtható nagyítók, amelyek szintén nehéz fémkeretekhez csatlakoztak. Ma már számtalan variációban kínálnak könnyű keretbe, fejpántra szerelt, valamint kitűnő minőségű védőszemüvegbe illesztett nagyítókat. A szájhigiénikusok is klinikusok, ugyanúgy, mint a fogorvosok, így ugyanolyan nagyítót használnak. A nagyítók széles választékából a belépő modellektől a bonyolult és kifinomult optikájú rendszerekig mindenkinek magának kell választania. Egyre több szájhigiénikus ugyanolyan magas minőségű nagyítórendszert használ, amelyet korábban csak orvosok viseltek. Az ipari szakértők szerint a klinikusok 92%-a szemüveglencsébe épített (TTL) nagyítórendszert használ. Az okulár közvetlen a szemüveg két lencséjébe van illesztve. Ezek a szemüvegek méretre készülnek, minden klinikusnak a saját méretei és szemparaméterei alapján. A felcsíptethető vagy fejpántra erősíthető lupék előnye, hogy könnyen félrehajthatók az útból, ha nincs rájuk szükség, például amikor a pácienssel beszélünk vagy jegyzeteket készítünk. Egy hibrid szisztéma is létezik, ahol a TTL nagyítást egy felhajtható hordozó lencsepárba építik be, így az előbbi két technológia előnyeit egyesíti. A lézertechnológia egyre szélesebb elterjedésével a nagyítók már rendelhetők beépített szűrőkkel is, amelyek a fogászatban ma használatos szoftlézer hullámhosszával kompatibilisek.

A személyes látásjavító korrekciók többféle módon beépíthetők a nagyítórendszerekbe. Célszerű, ha egy aktuálisan használt szemüvegünkbe építtetjük be a nagyítót. A felhajtható szisztémáknál ilyen problémánk nincs. Ha a szemüvegünk változik, egy helyi optikus is könnyen tud segíteni. A TTL rendszerek méretre készülnek. A személyes látáskorrekciók néhány cégnél megrendelhetők, másoknál nem. Ezeket a korrekciókat be kell építeni az okulárba is, néhány cég ezért nem is számít fel külön díjat. Érdemes megkérdezni, hogy később a korrekción hogyan lehet változtatni, ha a látásunk ezt igényli. A gyártók ezen rugalmassága a nagyítónk élettartamát hosszú évekre kitolja. A hibrid modellt egy normál szemüvegre kell felszerelni, így ez bármikor változtatható, kiiktatva a lupe gyárba való visszaküldését.

Nagyítás töviről hegyire
Az optikai felbontás egyike a legfontosabb faktoroknak, amikor lupét választunk. A megfigyelt tárgy az okuláron keresztül legyen éles, egyformán tiszta a látómező teljes terjedelmében. A jó minőségű lupék üvegoptikával rendelkeznek, és kiváló leképezést adnak. Az üveg jobb minősége nagyobb felbontást eredményez, amely képessé tesz a kicsiny struktúrák éles megfigyelésére, mint például a periodontális szonda jelöléseinek pontos leolvasására. A kiváló minőségű optikák nagyított képet eredményeznek, így csökkentik a szem fáradékonyságát. A műanyag optikák, amelyeket az alacsonyabb árú nagyítókban találunk, nem biztosítják a látásélesség legmagasabb szintjét. A látásélesség egy másik faktora a nagyítás mértéke, illetve erőssége. A dioptriaszám, amelyet gyakran használnak az erősség leírására, félrevezető lehet. A dioptriamérés a látáskorrekcióra való a szemüvegek esetében, nem pedig a nagyító leírására szolgál. Nincs azonban általánosan használt ipari szabvány a nagyítók besorolására. Egyik gyártó két és félszeres nagyítású eszköze különbözhet egy másik cég ugyanilyen megjelölésű eszközétől. Csak a darabonkénti összehasonlítás tudja megmutatni a különböző gyártók lupéi közötti különbséget. A legtöbb klinikus először középerős nagyítót választ magának. Idővel sokan áttérnek az erősebb nagyításra. A közepes nagyítás lehetővé teszi a szájüreg egészének átlátását. Ahogy nő a nagyítás, kisebb területet látunk részletgazdagabban. A látótér nagysága meghatározza, hány fogat láthatunk egyszerre a nagyítóban. A klinikusok az egész szájüreget láthatják közepes nagyítás segítségével, vagy néhány magasabb nagyítású nagyítóval is. De ahogy a nagyítás erőssége fokozódik, a látómező szélessége csökken, így kevesebb fogat látunk egyszerre. A mélységélesség lehetővé teszi, hogy a tárgyakat három dimenzióban lássuk, ne pedig egy síkban. A középerős nagyítás általában 5-6 hüvelyk mélységélességet eredményez, lehetővé téve az egész szájüreg áttekintését a fejünk elmozdítása nélkül. A TTL okulárok közelebb ülnek a szemhez, így nagyobb látóteret és mélységélességet eredményeznek.

A nagyobb fényerő további előnyt jelent, különösen idősebb korban. A nagyítólupékat a felhasználóhoz kell igazítani. A precíz mérések biztosítják, hogy a lupe megfeleljen az adott klinikus igényének. Az arc geometriája meghatározó tényezője a nagyítószisztéma megválasztásának:
• Egy kifejezett orrprofil, ami tipikus Nyugat-Európában, jelentősen különbözik egy ázsiai arcgeometriától.
• A pupillatávolság (PD) meghatározza az okulárok közötti távolságot. Közel álló szemek esetén ez kisebb, mint szélesen ülő szemeknél.
• A korrekt deklinációs szög (DA) lehetővé teszi, hogy a szájüreget egyenes, neutrális testtartásból nézzük.
• A konvergenciapont (CP) az a pont, ahol egy képet látunk a binokuláris rendszeren keresztül.
• A munkatávolság (WD) a klinikus szemétől a vizsgált első molárisig terjedő távolság.
Az ideális munkatávolság biztosítja, hogy a páciens feje olyan pozícióba kerüljön, amelynél a klinikus az alkarját közel vízszintesen, a törzse mellett tudja tartani. Ahogy a szemünk öregszik és alkalmazkodóképessége csökken, a munkatávolság nő. Ez akkor következik be, amikor a klinikus elkezd olvasáshoz szemüveget használni.

Elméletileg néhány klinikus kölcsönösen használhatja egymás felcsíptethető lupéját, ha ugyanaz a munkatávolságuk, az arcgeometriájuk, és egyébként nem viselnek szemüveget. Ugyanakkor ilyen esetben is mindegyik klinikusnak be kell állítania a pupillatávolságot, a konvergenciapontot, valamint a deklinációs szöget. A lupe lehetővé teszi, hogy használója javítsa testtartását. Azok a felhasználók, akik lógatják vagy előrehajtják a fejüket a méretvétel közben, nem tudják kiaknázni az egyénileg beállított nagyítók testtartásra gyakorolt kedvező hatását. Hogy ezt az előnyt kihasználhassuk, a bemérést olyan pozícióban kell elvégezni, amelynél egyenes fej- és válltartásban ülünk, neutrális pozícióban, hasonlóan ahhoz, mint amikor olvasunk, írunk vagy eszünk. Mégis, ez az új pozíció sok esetben egy ideig kihívást jelenthet, mivel az izmok memóriája gyakran akarja a klinikust visszavezetni a korábban megszokott pozícióba. Ha a felegyenesedett testtartás nem elsődleges szempont, a bemérés történhet abban a pozícióban, amely a klinikus számára a legkényelmesebb.

A nagyítás kényelmessé tétele
Nagyon sok keret használatos a nagyítóokulárokhoz. Újabban a könnyűfémek, amilyen a titán is, megfelelő formaállandóságot biztosítanak anélkül, hogy a keret nehézzé válna. A műanyagból vagy nagy szilárdságú szénszálas műanyagokból készült sportkeretek szintén jól használhatók. Ezek között vannak olyanok is, amelyek adaptálhatók a felhasználó fejéhez. A precíz halánték- és orrpárna az alakítható kereteknél szükségtelenné teheti a fejpánt használatát. A klinikusoknak a későbbiek során szükségük lehet kiegészítő világítóberendezés elhelyezésére, ezért a csalódások elkerülése érdekében bizonyosodjunk meg arról, hogy a keret alkalmas-e ennek elhelyezésére is. Nagyobb hordozólencsék lehetnek szükségesek, amennyiben nagyobb deklinációs szöget választunk az okulárunkhoz. A lupék nehezebbek, mint a normál szemüvegek, ezért ezeket a nagyítórendszereket úgy alakítják ki, hogy a súlyelosztásuk miatt sokkal kényelmesebb őket viselni, mint azokat, amelyeknél a súly nagy része az orra nehezedik. A klinikusok többsége fejpántot visel, hogy kiegyensúlyozza a szerkezet súlyát, és megelőzze az elmozdulását, biztosítva a kép pontos fixálását. Az orrillesztékek és a keretpárnák beállíthatók, hogy megfelelő tartást, illetve kényelmet biztosítsanak. A megfelelő kényelem érdekében a szilikon orrtámaszokat vagy az elhasználódott fejpántokat célszerű időnként kicserélni.

A nagyításra való átállás
A nagyítóhasználat megtanulása olyan, mint megtanulni biciklizni. A legtöbb embernek szüksége van egy bizonyos időre, hogy a nagyítóhasználatot teljesen beillessze klinikai munkájába. Az átállás kulcsa, hogy tudatosuljon bennünk, hogy a nagyítók használata fontos. Ne aggódjunk, ha a megszokás akár egy-két hétig is eltart. Ez az idő több is lehet azoknál, akik hetente csak néhány napot dolgoznak. Ne adjuk fel! Ha valami nem tűnik megfelelőnek, vegyük fel a kapcsolatot a gyártóval vagy a forgalmazóval. Ellenőrizzük, hogy az orrtámasz kényelmes! Használjunk fejpántot, hogy a nagyító súlyát kiegyensúlyozzuk! Kezdetben rövidebb ideig viseljük a nagyítót olyan rutinműveletek során, mint a polírozás vagy az intraorális vizsgálat. Kerüljük a nagy fejmozdulatokat! Lazítsunk, és hagyjuk, hogy a nagyítás dolgozzon! Ahogy egyre jobban megszokjuk a használatát, hordjuk egyre hosszabb ideig.

Akik hajlamosak mozgásszervi betegségekre, azok a használat módját sokkal lassabban, de magabiztosan sajátítsák el. Akik kis átmérőjű optikát választanak – ami csökkenti a rendszer súlyát, viszont keskeny látómezőt biztosít, és csőlátást okoz –, növelik a mozgásszervi megbetegedések előfordulásának kockázatát. A jól viselt arcmaszk jelentősen megnöveli a nagyító viselésének kényelmét. Válasszunk olyan maszkot, aminek beállítható orr-része van, ez a szalag segíti a nagyító súlyának viselését. Néhányan aggódnak amiatt, hogy a páciensek miként reagálnak a nagyítórendszer alkalmazására, manapság a rendelők többségében ez vitatott kérdés. Az orvosok nagy többsége már visel nagyítókat, ez a szájhigiénikusok és a fogászati asszisztensek számára is természetes. A nagyítókkal szembeni ellenállás megszűnik, amikor a páciensek megtanulják, hogy a lupe használata jobb látóképességet biztosít, amiből nekik előnyük származik a beavatkozás során. A lupék használata gyermekeknél ezek után már nem okoz gondot. És nem utolsósorban: az egészséges fogászati személyzet nyugodtabb és figyelmesebb a gyógyítás során.

Hogyan gondozzuk értékeseszközünket?
Tanuljuk meg a nagyítók gondozását! Kövessük a gyártó utasításait, és ne várjuk el egy cégtől, hogy megjavítsa vagy kicserélje nem rendeltetésszerűen használt eszközünket!
Ne karcoljuk meg az optikát tisztítás közben! Vízálló okulároknál óvatosan távolítsuk el a látható szennyeződéseket meleg, szappanos vízzel. Öblítsük le tiszta vízzel, majd tiszta, lágy mikroszálas vagy optikai kendővel töröljük szárazra. Kerüljük a papírtörlők vagy durva szálú kendők használatát! A hajszálnyi karcolások csökkentik az átláthatóságot. A lupékat fertőtleníthetjük a legtöbb felületfertőtlenítővel, azonban érdemes a gyártó használati utasításait betartani. Különleges eljárások szükségesek a nem vízálló (waterproof), hanem csak nedvességtűrő (waterresistant) lencsék esetén. Azok a cégek, amelyek „water-resistant” nagyítókat árulnak, nem cserélik ki a nagyítót, ha a belsejébe szennyeződés került. A nap végén tegyük el nagyítónkat a párnázott dobozba vagy tasakba, amelyet a gyártó biztosít. Kerüljük a durva belső felületű dobozok használatát. Sok klinikus több praxisban is dolgozik, a lupéját átszállítja egyikből a másikba, ezért is fontos a kipárnázott tároló. A cégek szabályzata tartalmazza a kipróbálási és visszavételi időt, a garanciát, a csere feltételeit, valamint egyéb szolgáltatásokat. A legtöbb költségmentes kipróbálási időszak 30 napos, ami bővíthető 45 napra, illetve bizonyos körülmények között többre is.

Szánjunk időt az apró betűs részre, és kérdezzünk! Például: ki fizeti a szállítást? A kipróbálási idő munkanapokra vagy naptári napokra szól-e, a visszavétel díjmentes-e? Mi tartozik a garanciába, illetve mennyi ideig tart? A garancia csak bizonyos részekre vonatkozik, vagy az egész lupéra, beleértve a lencséket meg a keretet is? Van-e lehetőség kiterjesztett garanciára? Mi tekinthető normál használatnak és kopásnak? Egy lupéba való beruházás komoly, bölcs döntés. Érdemes megnézni az internetes kínálatot, de a legfontosabb a személyes megtekintés, a kézbevétel. A vásárlás során a cég képviselője professzionális bemérést végez, így állítják be személyre a nagyítót. A jobb minőségű termékek általában drágábbak, de komponenseik is nagyobb értékűek. A jobb nagyítók közül sokat az Amerikai Egyesült Államokban gyártanak. Ahogy más precíziós berendezéseket, a lupéket is időről időre felül kell vizsgálni. Az elhasználódott csavarokat vagy orrillesztékeket ki kell cserélni. Ellenőrizzük, hogy a gyártó cégnek van-e éves terve, amely a tisztításra, felújításra és beállításra vonatkozik!

Dr. Anne Nugent Guignon
Forrás: RDH Magazin, 2010 Július
(Az irodalomjegyzék szerkesztőségünkben megtalálható.)