Az ausztrál kutatók a közelmúltban állami támogatást kaptak egy olyan projekthez, amelynek célja egy olyan rendszer kifejlesztése, amely lehetővé teszi a szülők számára, hogy lefényképezzék gyermekeik fogait. A fényképeket intelligens eszközök segítségével készítenék, amik továbbítanák azokat a fogorvosnak kiértékelésre. Az új rendszer javítaná a rutinszerű fogorvosi ellátáshoz való hozzáférést és csökkentené a nem megfelelő vagy felesleges beutalásokat, ezáltal segítve az utazási és várakozási idő minimalizálását.

A projekt a Commonwealth Tudományos és Ipari Kutatószervezet és a Telethon Kids Institute együttműködésében zajlik, és a kutatást a perthi Nyugat-Ausztrália Egyetem kutatócsoportja vezeti. A kutatás, több folyamatban lévő kutatásnak a része, melyeknek célja a fogorvosi ellátáshoz való hozzáférés megkönnyítése.

A 12 hónapos projekt célja egy rendszer kifejlesztése csecsemők és gyermekek szűrésére, okostelefonnal készített képek felhasználásával. A képeket a fogorvosok a számítógépükről érnék el, és így képesek lennének meghatározni, hogy szükség van-e azonnali beutalásra vagy az késleltethető.

“A csapat erőfeszítésének lényege, hogy hozzáférést biztosítsunk az általános szájegészséghez a társadalom peremén élőknek is” – mondta Dr. Marc Tennant, az egyetem professzora.

„A projekt tökéletesen illeszkedik hosszú távú tervünkhöz. Az egyszerű okostelefonok által készített képek felhasználhatók a fogak egészségének szűrésére – folytatta.”

Tennant kifejtette, hogy a jelen projekt a gyermekek száj egészségére összpontosít, de a tágabb program a felnőtteket is magába foglalja. Megjegyezte azt is, hogy nem a professzionális fogorvosi vizsgálatok helyébe kíván lépni a technológiája, hanem a szűrés lehetőségét szeretnék mindenkinek biztosítani és az ehhez kapcsolódó szájegészségügyi tanácsadást.

A projekt nemrégiben 50 000 USD (32 000 EUR) állami kormányzati támogatást kapott, melyet Tennant szerint a SARS-CoV-2 járvány során egyre nagyobb érdeklődés kísért.

Forrás: https://www.dental-tribune.com/news/researchers-develop-system-for-childrens-oral-health-screening-using-smart-devices/
Szerző: Iveta Ramonaite
2021.02.17

Kép: (Image: Anna Kraynova)