Az első tanulmányban, amit a Case Western Reserve Egyetem Fogászati Iskolája vezetett, a kutatók arra jutottak, hogy a Fusobactériumok egy Fusobacterium adhesinA (FadA) nevű molekulával állnak összefüggésben. A molekula a baktériumsejtek felszínén található, ahol onkogén és gyulladásos választ indukál, elősegítve ezzel a tumorképződést.

„Ez a felfedezés lehetőséget ad új diagnosztikai módszerekre és terápiákra, hogy hogy kezeljük és megelőzzük a vastag-, és végbélrákot.” Nyilatkozta Dr. Yiping Han, parodontológus egyetemi professzor. A FadA szolgálhat diagnosztikus markerként a vastagbélrák korai diagnosztizálására. Ezen kívül meghatározható, hogy egy kezelés hatékonyan tudja-e redukálni a fusobaktériumokat a szájüregben és a vastagbélben.

Han és csapata ezen felül identifikáltak egy vegyületet, amely megakadályozza a FadA hatásait a rákos sejteken.

A másik tanulmány, amelyet egy bostoni orvostudományi intézet vezetett, azt mutatta ki, hogy a fusobactériumok felszaporodnak a humán vastagbél adenomákban, jóindulatú tumorokban, amik idővel malignizálódhatnak, azt sugallva, hogy a mikrobáknak a tumorképződés korai szakaszában van szerepük.

colorectalis rák

A colorectalis rák a vastag-, és végbélben fordul elő. Férfiakat és nőket egyaránt érint mindenféle embertípusból és etnikumból, és gyakrabban fordul elő 50 vagy afeletti életkorban.

A Betegség Felügyeleti és Megelőzési központ szerint a vastag-, és végbélrák második leggyakoribb oka a daganatos betegségekkel összefüggő halálozásnak az Egyesült Államokban. 2009-ben 136.717 főnél diagnosztizáltak vastag-, és/vagy végbélrákot és 51.848 fő halt meg a betegségben.

A tanulmányokat „Fusobacterium nucleatum elősegíti a colorectalis carcinogenesist az E-Cadherin/ß-Catenin jelátviteli út módosításával a FadAadhezin segítségével” és „Fusobacterium nucleatum potencírozza a tumorképződést a belekben és módosítja a tumor-immun mikrokörnyezetet” címmel a  Cell Host and Microbe (Gazdasejt és Mikroba) augusztusi számában publikálták.

képaláírás: A colorectalis rák a vastag-, és végbélben fordul elő. Férfiakat és nőket egyaránt érint mindenféle embertípusból és etnikumból, és gyakrabban fordul elő 50 vagy afeletti életkorban.