A fogorvoslás fejlődésével párhuzamosan egyre jobban rálátunk a szájüreg és a test egészségének összefüggéseire. Terjed a szisztémás megközelítés, a komprehenzív fogászati ellátás iránti igény. A siker záloga azonban már nem csupán az esztétika, a fonetika és a funkció kompenzálása, hanem a páciensek egyre növekvő szubjektív komfortjának helyreállítása is.

Mindannyiunk számára ismert, hogy a szájüregi állapotok közel sem tekinthetők ideálisnak, hiszen populációnk egyre kisebb hányada rendelkezik egészséges sztomatognát rendszerrel. A torlódott, foghiányos fogazat parodontális érintettséggel szinte mindennapos látvány, ehhez pedig erőteljes fognyaki érzékenység és ínyrecessziók társulhatnak. Ezek kezelése modern, biomechanikai és parodontológia alapokon nyugvó szemléletet igényel. Utóbbiak hiányában ugyanis elképzelhetetlen a kompromisszummentes ellátások kivitelezése.

Dr. Molnár Bálint klinikai esete

Egy komplex funkcionális és esztétikai rehabilitáció eltarthat akár 2-3 évig, amelynek pozitív hatásaira évtizedeken át szeretnénk támaszkodni. Ehhez biztosítanak megfelelő hátteret azok a szájápolási termékek, amelyekkel a kezelést megelőző időszakban segíthetjük az egészséges szájüregi miliő visszaállítását, támogatni tudjuk a terápiás időszak kihívásainak minimalizálását, és a kezelést követően pedig maximalizálni lehet az elért eredmény tartósságát, a páciens komfortját.

Azonban felvetődik a kérdés, vajon össze tudjuk-e állítani a betegeink számára legmegfelelőbb konstrukciót annak érdekében, hogy célunkat elérjük? Tudatos, a páciens egyéni szükségleteit előtérbe helyező terápiával, szájápolási csomagokkal és motivációs stratégiákkal mindez szerencsére lehetséges. A colgatetalks.com internetes oldalon közvetített előadások pedig azt a célt szolgálják, hogy az ezekhez nélkülözhetetlen ismereteket ingyen, az otthona kényelméből is megszerezhesse.

Szakemberként számtalan statisztikával találkozhatunk mégis megdöbbentő, hogy egy felmérés szerint a 18-35 év közöttiek 42%-a tapasztalt már fognyaki érzékenységet. Egy másik vizsgálatból pedig az is kiderül, hogy gondjukkal csupán a páciensek 29%-a keresi fel fogorvosát a panaszaik enyhítése érdekében. Számukra könnyű gyógyírrel szolgálni, hiszen problémáikra professzionális megoldást keresnek. Sokuknak elég egy érzékenységet csökkentő fogkrém, esetleg rendelői lakkozás, azonban mivel a szenzitivitásra panaszkodó betegek többsége rendelkezik ínyvisszahúzódással, mérlegelnünk kell egyéb klinikai lehetőségeket is. Sajnálatos azonban, hogy nem tudunk mindenkin segíteni, ugyanis a fogorvosi ellátástól félve, a szükséges bizalom hiánya esetén, sokan más praktikákhoz folyamodnak. Szakembert kihagyva egyéni alternatívákat fejlesztenek ki, pl. fogmosáskor inkább elkerülik az érintett területeket. Emiatt pedig ínygyulladás és szuvasodás szempontjából is rizikócsoportba kerülhetnek.

Annak ellenére, hogy megelőzhető lenne, az érzékenység, mint klinikai tünet sokaknál megjelenik a higiénés státusztól függetlenül is. Az érintettek többségének rendszeres diszkomfortot, és életszinvonal romlást okozva. Ez valahol elgondolkodtató, ismerve a nyaki érzékenység elleni készítmények piaci elérhetőségét és használatuk egyszerűségét. Egyes verziójuk, mint az elmex® Sensitive Professional ugyanis képes akár 88-91%-ban lefedni a szabad dentintubulusokat, és ezáltal csökkenteni bennük a folyadékáramlást hétköznapi használat esetén. Ez a kémiai hatás már azonnali enyhülést okoz a pácienseknek, és 8 hét elteltével képes 80.5%-al visszaszorítani a dentin hiperszenzitivitiást, azonban eredménye csak rendszeres használat esetén marad meg.

Nyitott és elzáródott tubulusok mikroszkópikus képe

A szájüreg mikroflórája egyedi, és évezredek alatt tökéletesített módon képes volt a szimbiózisra szervezetünkkel. Ehhez hozzájárultak a szájüregi képletek szöveti adottságai és a nyál antimikróbás összetétele is. Azonban ez a védekező mechanizmus egy olyan életvitelhez formálódott, amely az utóbbi évszázadok alatt teljesen megváltozott. Az evolúciós adaptálódás gyors, azonban nem ennyire, emiatt is érdemes támogatnunk szervezetünket. Az elmex® Sensitive Professional olyan Arginin alapú technológiát alkalmazó fogkrém, amely a szervezetünkben fellelhető természetes mechanizmust utánozva fejti ki jótékony hatását. Amennyiben szeretne többet megtudni erről a technológiáról, az ínyrecessziók aetiológiájáról, az ínyvisszahúzódás következményeiről, és ezek kemoprevenciós illetve kombinált restauratív-sebészi ellátásairól, webinárunk Önnek szól!