Az a tény, hogy a kávé segíthet megelőzni az a lyukas fogakat, az egyik oka annak, hogy az egyesületek, mint például a Biomimetikus Fogorvosi Akadémia, mértékkel ajánlja annak fogyasztását. Az American Chemical Society által közzétett tanulmányból kiderült, hogy a pörkölt babból készült kávé antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek távol tarthatják a lyukakat okozó mikroorganizmusokat (például a streptococcus mutans-t). A tanulmány szerint a bab, például az arabica és a robusta egyedi képessége hogy erőteljes anti-adhézióként működik, így megakadályozzák a lepedék rátelepedését a fogakra és az ínyre. Érdekes módon ez csak egy a kávé számos előnyéből, más tanulmányok azt mutatják, hogy széles körben előnyös lehet a száj egészségének szempontjából.

Kávé és a szájüregi rák
Az American Cancer Society egy másik tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy nagy a fordított összefüggés a kávéfogyasztás és a szájüregi / garatrák okozta halál között. A kutatók azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik naponta több mint négy csésze kávét fogyasztanak, a rák okozta halálozás kockázatának körülbelül 50% -kal nagyobb esélye van, szemben azokkal, akik ritkán vagy soha nem fogyasztanak. Ennek az oka a kávé magas polifenol- és antioxidáns-tartalma. A gyümölcsökben, zöldségekben, extra szűz olívaolajban, kávéban és a teában jelen lévő polifenolok segítenek a sejteknek a szabad gyökök elleni küzdelemben. Ugyancsak kulcsfontosságúak a tumorokat tápláló vérsejtek növekedésének gátlásában. Érdekes módon néhány országban (például Norvégiában és Finnországban) a kávé az emberek teljes antioxidáns-bevitelének körülbelül 64% -át adja.

A megfelelő kávé kiválasztása szájegészségügyi szempontból
Fontos, hogy alacsony savtartalmú kávéfajtákat válasszon, mivel a magas savtartalmú koffein refluxot okozhat és károsíthatja a fog zománcát, ami viszont a fogat kevésbé ellenállóvá teheti a baktériumokkal szemben. Néhány kávé típust speciálisan kezelnek a szerves savak eltávolítására. A “Dark Roast” kávékeverékek kevesebb savat tartalmaznak, mint az enyhébben pörköltek. A kutatások azt is kimutatták, hogy a sötét keverékek az antioxidánsokban is magasabbak, ami jó hír a száj és az egészségi állapot szempontjából. A mérsékelt kávéfogyasztást összekapcsolták az Alzheimer-kór, a májbetegségek, a hasnyálmirigy-gyulladások és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával is. Ahhoz, hogy valóban élvezhesse a kávé egészségügyi előnyeit, vásárolja azt egész bab formájában, és fogyassza feketén, cukor vagy tejtermék nélkül. Édesítéshez, ha szükséges, használjon stevia-t.

A mértékletesség kulcsfontosságú
A fenti tanulmányok nem azt jelentik, hogy a kávét korlátlan mennyiségben lehet fogyasztani. Más tanulmányok kimutatták, hogy a sok kávéfogyasztás bizonyos esetekben veszélyes is lehet. Például növeli a vetélés kockázatát a terhes nőknél. Ezenkívül, ne ez legyen az egyetlen antioxidáns forrása. Ezeket inkább gyümölcsökből, zöldségekből és egészséges zsírokból, például olívaolajból szerezze be, amelyek sok más tápanyagot is tartalmaznak, amelyekre a szervezetnek szüksége van.

Mivel a kávé elszínezheti a fogakat, ivás után mindenképpen öblítse le vízzel a fogait. A zománcra gyakorolt hatásainak csökkentése érdekében pedig válasszon alacsony savtartalmú fajtákat.

Forrás: Dentalnews