ANTWERPEN, Belgium: Egy iparági, kapcsolódó tanulmány azt találta, hogy két kannabinoid-származékot – kannabidiolt (CBD) és kannabigerolt (CBG) – tartalmazó szájvíz ugyanolyan hatásos lehet, mint 0,2% klórhexidint tartalmazó és hatásosabb, mint két recept nélkül kapható szájvíz termék. A CBD-CBG—olajkeverék az összes tenyésztett baktériumtelepet elpusztította. A szerzők szerint a kannabinoidokkal ellátott termékek biztonságosabbak is lehetnek a jelenleg használatos összetevőknél és természetes alternatívát jelenthetnek az alkohol- és/vagy fluoridtartalmú szájvíztermékek számára.

A kannabinoidok, például a CBD és a CBG, olyan fitokémiai vegyületek, amelyeket a kannabisz növény természetesen állít elő és amelyekről kimutatták, hogy antimikrobiális és antibakteriális hatást fejtenek ki. Ezeket a nem pszichoaktív kannabiszszármazékokat egyre több fogyasztói  és egészségügyi termékben használják, beleértve a vény nélkül kapható szájápolási termékeket is.

A CannIBite-vel, egy antwerpeni székhellyel rendelkező, kannabinoidokat tartalmazó készítményeket fejlesztő cég kutatói in vitro a CBD-CBG-keverékkel készített szájvizeit tesztelték egy 72 felnőttből összegyűjtött fogplakk-minták teljes tenyészthető baktériumaival szemben. Ezeknek a termékeknek a baktériumok gátlásában játszott hatékonyságát összehasonlították a 0,2% klórhexidin-diglükonát és a két népszerű fogyasztói szájvízkészlet hatékonyságával – ezek közül az egyik illóolajokat és alkoholt tartalmazott (A termék ), a másik pedig fluoridot tartalmazott és alkoholt nem ( B termék ).

A kannabinoidokkal infúzált termékek átlagban hasonló vagy jobb antibakteriális hatékonyságot mutattak, ha a 0,2% klórhexidinnel összehasonlítottuk. A kannabinoiddal infuzált szájvízek és 0,2% klórhexidin hatékonynak bizonyult az összes vizsgált minta ellen. Az A termék csak kismértékű antimikrobiális aktivitást mutatott 7–8 mm gátlási zónával csak a kilenc vizsgált mintában, a B termék nem mutatott kimutatható gátlási zónát egyetlen vizsgált mintában sem.

A tanulmány megállapította, hogy a mintákban a gátlási zónák átlagos tartománya 18,1 mm volt a CBD-vel, 17,7 mm a CBG-vel infuzált szájvíznél, 16,7 mm a klórhexidinnél, valamint 0,1 mm és 0,0 mm az A és a B terméknél. , ill. nem volt szignifikáns különbség a CBD-vel és a CBG-vel infuzált szájvízek között. “Tudomásunk szerint ez az első tanulmány a CBD-CBG-tartalmú, hatékony szájvíztermékekről, amelyek természetes és kulcsfontosságú alkotóelemeket tartalmaznak, beleértve kannabinoidokat – bármilyen fluoridszármazék vagy alkohol nélkül” – írták a szerzők.

A szintetikus kannabinoidokról kimutatták, hogy az autoinducer-2 (AI-2) kvórumérzékelő jelző kaszkádba történő beavatkozással szabályozzák a biofilm képződését: ezeket az antimikrobiális hatóanyaggal kombinálva bátran alkalmazhatjuk fogászati ellátás során. A szerzők arra is rámutattak, hogy a klórhexidin fogak elszíneződését okozhatja, ezért a kannabinoiddal infúzált szájvízkészítmények vonzó alternatívák is lehetnek esztétikai okokból is.

A „kannabinoidokat tartalmazó szájvíztermékek ugyanolyan hatékonyak, mint a klórhexidin” című tanulmányt 2020. június 23-án tették közzé a Cannabis Research folyóiratában.

 

Jeremy Booth, a Dental Tribune International képviselője