Az elmúlt több mint száz esztendőben – mint annyiszor a történelem során – sok járvánnyal, különböző fertőző vírusokkal kellett megküzdenie az emberiségnek. Az ezredforduló után olyan új vírusos fertőző betegségek jelentek meg a világon, mint a SARS, amelyet egy, a koronavírusok csoportjába tartozó vírus okozott és a madárinfluenza. Az emberi egészséget veszélyeztető vírusfertőzéses esetek száma sajnos egyre nő. Mindez arra ösztönözte a világ legjelesebb víruskutató intézeteit, a tudósokat és a fejlesztő mérnököket, hogy megtalálják a leghatékonyabb technológiát a különböző vírusokkal szemben.

A Sharp plasmacluster technológia hatékony védekezés a vírusok ellen!

A levegőtisztítás új technológiai lehetőségei után kutatva a Sharp japán tudósai és a vietnami Pasteur Intézet közös kutatásának fókuszában a levegőbe egyidejűleg bocsátott pozitív és negatív töltésű plazmaklaszter-ionok álltak. A Sharp stratégiájának fontos részét képezi, hogy a világ számos pontján, akadémiai kutatóintézetekkel létesít együttműködést a plazmaklaszter technológia kórokozó-ellenes hatásának tudományos igazolása érdekében.

A Kitasato Intézettel együttműködésben a Sharp Corporation (Osaka, Japán) kutatói igazolták a szabadalmazott Plasmacluster Ion™ (plazmaklaszter-ion) technológia hatékonyságát a különböző levegőn át terjedő kórokozókkal és allergénekkel szemben.

A Sharp korábban már a 2000-es évek elején bebizonyította a plazmaklaszter-ionok hatékonyságát az influenzavírus H1N1, H3N2 és H5N1 törzseivel szemben.

A H1N1 törzs változatai okozták a spanyolnátha-járványt, a 2009-es világjárványt, és azóta is felbukkannak a szezonális influenzák között. A legutóbbi kísérletekkel azt is alátámasztották, hogy a plazmaklaszter-ionok a H1N1 sertésinfluenza-törzs vírusrészecskéinek felszínhez kötött (Petri csészére kicseppentett) formáját 99.9 %-os hatékonysággal, a levegőben lebegő formát 95 %-os hatékonysággal inaktiválják.

 A plazmaklaszter-ionok által hatástalanított kórokozók listájára hamar felkerült a szezonális emberi influenzát okozó H1N1 vírustörzsön kívül a H5N1 magas patogenitású madárinfluenza-vírus csakúgy, mint a közönséges koronavírus, a súlyos légzőszervi szindrómát okozó SARS koronavírus, illetve a gyermekbénulásért felelős poliovírus és a coxsackievírusok több más képviselője.

A H3N2-es altípus a hongkongi influenza néven ismert, szezonálisan visszatérő törzs. A legújabb kísérletek megmutatják, hogy a plazmaklaszter-ionok hasonló gátló hatással bírnak a H7N9 madárinfluenza-vírusra nézve is, ami újabb bizonyíték a technológia széleskörű antivirális alkalmazhatóságára vonatkozóan.

A plazmaklaszter-ionok fertőzésképtelenné teszik a koronavírusok (Coronaviridae) családjába tartozó macska-koronavírust (feline coronavirus, FCoV), továbbá a plazmaklaszter-ionok 40 perc alatt a vírusrészecskék 99.7 %-át inaktiválják.

A Sharp plasmacluster technológia rendkívül hatásos védekezést nyújt a levegőben lévő penészspórák eltávolításában, a megtapadt penész növekedésének a csökkentésében, továbbá poratkák székletéből és maradványaiból származó, a levegőben megtalálható allergének aktivitásának a visszaszorításában is. (A Japán Élelmiszerkutató Laboratóriumok vizsgálati eredménye szerint egy 25 m2-es teremben 49 perc alatt 99%-os csökkenést mutattak ki egy FP-F30-as készülékkel a penészspórák csökkenésében, illetve hasonló eredményekre jutottak a különböző tesztekkel végzett vizsgálatok során egy, a levegőben szálló mikroba típus esetében is – 99%-os csökkenés 51 p. alatt).

Mindez azt bizonyítja, hogy a Plasmacluster Ions™ technológia segítségével a vírus elpusztítható, így az általa okozott fertőzés megfékezhető!

A plazmával generált ionok természetes körülmények között is előfordulnak a legtisztább erdei levegőben is, és teljességgel ártalmatlanok az emberi szervezetre nézve. A berendezés valamennyi ózont is előállít, ám ennek szintje (0.01 milliomodrész) messze elmarad az iparban és a fogyasztói elektronikai cikkek esetében megengedett 0.05 milliomodrésznyi szabványtól. Szintén kiemelendő, hogy a passzív légtisztító berendezésekkel összehasonlítva, amelyek egy ventilátor erejével egy részecskeszűrőn hajtják át a levegőt, a Plasmacluster Ions™ berendezések számottevően hatékonyabban tisztítják meg egy teljes helyiség levegőjét, mivel a ventilátor által meg nem mozgatható, álló légtömeget is feldolgozzák. További előnye a Plasmacluster Ions™ technológiának a szűrésen alapuló berendezésekkel szemben, hogy karbantartás nélküli folyamatos üzemre képes a hatékonyság csökkenése nélkül; nincs benne sem szűrő, sem más alkatrész, amely eldugulhatna vagy tisztítást igényelne. Végezetül a Plasmacluster Ions™ berendezések igen környezetbarátok, hiszen a tisztításhoz a levegő páratartalmát használják.

Eddig már 25 kutatóintézet igazolta – egymástól függetlenül – a plazmaklaszter-ionok eredményességét nem csak a kártékony ágensek – vírusok, baktériumok, penészgombák és allergének – hatástalanításában. A technológiának nemcsak a hatékonysága, de a biztonságossága is bizonyítást nyert: a belégzési toxicitást, a szem- és bőrirritációt, a korrozívitást, a magzati rendellenességeket és a kétgenerációs reproduktív toxicitást vizsgáló tesztek mind negatív eredménnyel zárultak.

Az elmúlt közel fél esztendőben kialakult helyzet különösen érintette fogászat minden területét, de elsősorban a fogorvosokat, a korlátozott betegellátás, illetve az infekció kontroll új megoldásainak a kialakítása tovább növelte a hatásos levegőfertőtlenítők beszerzése iránti igényeket. 

A Plasmacluster Ions™ technológiájú Sharp légtisztító és kombinált légtisztító-párásító berendezések kiváló megoldást nyújtanak a vírusok, a baktériumok, a penészgombák és az allergének elleni hatékony védekezésben, illetve a hatástalanításban! 

A Plasmacluster Ions™ technológiájú Sharp légtisztító és a kombinált légtisztító-párásító berendezések jelenleg készletről megvásárolhatók a www.sharplegtisztito.hu -n, nincs hosszú átfutási idő a rendeléskor.

 Bevizsgálási eredmények:

Macska koronavírus elleni bevizsgálási eredmény:
https://www.sharplegtisztito.hu/bevizsgalasi-eredmenyek.html#pdf_title_1 

Szezonális influenza elleni bevizsgálási eredmény:
https://www.sharplegtisztito.hu/bevizsgalasi-eredmenyek.html#pdf_title_3 

Madárinfluenza elleni bevizsgálási eredmény:
https://www.sharplegtisztito.hu/bevizsgalasi-eredmenyek.html#pdf_title_2

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.