Az Egyesült Királyság Száj Egészségügyi Alapítványának (OHF) vezérigazgatója novemberben nyilatkozott a médiának ahol elmondta, hogy a HIV azáltal is átadható, ha valakivel egy fogkefét használunk. Megjegyzését később kijavították, de csak azelőtt, hogy azt közzétették volna az OHF honlapján és a Dentistry.co.uk oldalon. Amikor a nemzetközi közösség a 2020-as AIDS-nap megemlékezésére készült, Nathan Sparling, a HIV Skócia vezérigazgatója elmondta, hogy a HIV-vel kapcsolatos téves információk továbbra is mélyen gyökereznek.

Dr. Nigel Carter, az OHF munkatársa novemberben tett egy megjegyzést, amikor válaszolt egy tanulmányra, amely azt mutatta, hogy a SARS-CoV-2 átadható másoknak a fogkefék megosztása révén.

Carter elmondta: “Sok száz különböző baktérium és vírus van a szánkban, és a közös fogkefét használók átadhatják ezeket egymásnak.” Hozzátette: „Bár ez viszonylag sok esetben ártalmatlan lehet, például közönséges megfázás vagy náthás megbetegedések esetén, azonban ha a másik személy hepatitis B, HIV vagy akár koronavírus fertőzött, ezeket a fogkefén keresztül is tovább lehet adni, amiknek súlyos egészségügyi következményei lesznek. ”

Az OHF majdnem egy teljesen azonos idézetet tett közzé egy 2019 júniusi cikkében a fogkefék megosztásáról, de az idézetet Dr. Ben Atkins fogorvosnak tulajdonították.

Carter felülvizsgálta kommentjét, hogy kizárja a HIV betegséget és az idézetet megváltoztatták az OHF webhelyén és a Dentistry.co.uk oldalon is, illetve később a PinkNews-nak tett nyilatkozatában védekezett. Az online LGBT+ kiadványnak elmondta, hogy az 1980-as évek óta „csak néhány dokumentált esetet” jegyeztek fel a HIV fogkefékkel történő átviteléről – ez lehetséges, de rendkívül ritka – mondta. “A Száj Egészségügyi Alapítvány ezt nem a HIV átterjedésének elsődleges eszközei között tartja számon” – mondta Carter a kiadványnak.

Sparling a Twitteren kijelentette, hogy „elég megdöbbentő látni, hogy az [OHF] vezérigazgatója azt mondja, hogy a HIV átadható egy fogkefe megosztása révén.” Továbbá azt írta, hogy ez jól megmutatta, hogy „mennyire mélyen gyökerezik a HIV-fertőzéssel kapcsolatos téves információ”. Elmondta, hogy kollégáival olyan fogorvosokról hallott történeteket, akik „a HIV-fertőzötteket csak a nap legkésőbbi időpontján akarnak fogadni, mikor már üres a rendelő”.

“A HIV nem terjedhet nyállal” – mondta Sparling a PinkNews-nak. „Még a vérben is a HIV egy nagyon törékeny vírus, amely nem éli túl sokáig a testen kívül.

„Tudomásunk szerint az egyetlen olyan eset, amikor a HIV-fertőzés potenciálisan a fogkefének tulajdonítható, a 90-es évek elejéről származik, és olyan embereket érintettek, akik nem álltak kezelés alatt és késői stádiumú HIV-fertőzöttek voltak. Azokban az esetekben, amelyekben megemlítették a fogkeféket, mint a fertőzés okát, végül bebizonyosodott, hogy más módon került átadásra a vírus ”- magyarázta.

Ian Green, a Terrence Higgins Trust, a HIV / AIDS és a szexuális egészséggel foglalkozó jótékonysági szervezet ügyvezető igazgatója az Egyesült Királyságban megerősítette a kiadványnak, hogy „a HIV nem adható át a fogkefe közös használatával. A HIV vérrel, spermával, hüvely folyadékkal és anyatejjel tud egyik szervezetből a másikba kerülni – de csak akkor, ha a HIV-fertőzött magas vírusszámmal rendelkezik.

Forrás: Dental Tribune