Dr. Solar, egyetemi docens, fogorvos, PhD: „Hialuronsavat használok, hogy meggyorsítsam a gyógyulás folyamatát arcüregemelés és ínyátültetés után.”

Nézze meg a videót.  https://youtu.be/pZn8URy78QQ

A hialuronsav a kötőszövet egyik legfontosabb alkotóeleme, amely megtalálható az ízületi folyadékot és más szöveteket körülvevő extracelluláris mátrixban. A biológiai hatása a növekedési faktorokkal, az ozmotikus nyomás működésével és a szövetek nedvesítésével kapcsolatos. Mindezen funkciók segítenek fenntartani a szövet szerkezeti és homeosztatikus integritását.

A fogászatban a hialuronsav gyulladásgátló, ödéma ellenes, antibakteriális és sebgyógyító hatását mutatták ki, így ez a hatóanyag számos szájbetegség, például a parodontitis kezelésére alkalmas, amelyet főleg a fogíny vonala alatti lepedékben található különféle baktériumok okoznak. Használható a mechanikai terápiában, amely elősegíti a szöveti regenerációt. Ez a fajta kezelés sok beteg számára lehet hatásos, különösen azoknál, akik hajlamosak a szisztémás betegségekre, például a szív-érrendszeri betegségekre és a cukorbetegségre, amelyek kialakulásában szerepet játszik a fog körüli szövetek megbetegedése, vagyis a periodontális betegség is.1

Az elismert bécsi fogásszal, Dr. Solarral – egyetemi docens, fogorvos, PhD – beszélgettünk a tapasztalatairól, amelyeket a hialuronsavval szerzett az ínybetegségek kezelése és a szájüreg más műtétei során.

  1. Rendszeresen használ hialuronsavat a napi gyakorlatban. Milyen indikációkhoz alkalmazza?

Főleg két indikációra használom a hialuronsavat. Az első a periodontális betegség, az ínygyulladás és az ínykezelés témaköre. Még a fogkorona rögzítése után is alkalmazom a hialuronsavat ott, ahol az íny megsérült a gyémánt fúrófejtől. Így a betegek kényelmesebben érzik magukat a fogkoronák és hidak rögzítése után. Egyszerűen kényelmesebb, ha hialuronsavat alkalmazunk, hiszen a beteg így kiöblítheti a száját, és a szövet gyorsabban regenerálódik majd. A második indikáció a műtétek esetén releváns, amikor ténylegesen felnyitjuk az ínyt, például ilyen műtét a sinus lift vagy az íny kötőszövet-átültetés, ahol a gyógyulás hosszú időt vesz igénybe. A lézer mellett hialuronsavat is felviszek a gyógyulási folyamat megkönnyítése érdekében. Igen, minden nap alkalmazzuk ezeket az eljárásokat a hivatásunk gyakorlása során.

  1. A hialuronsav (HS) már régóta a bőrápolási termékek általános és népszerű összetevője. A szájápolási termékek ugyanolyan HS-t tartalmaznak, mint a kozmetikumok? Mitől különleges a szájápolási termékekben megtalálható HS?

A kozmetikumokkal összehasonlítva, ahol alacsony molekulatömegű HS-t használnak, a fogászatban egy másik fajta változatot, a nagy molekulatömegű HS-t alkalmazzák. Tehát az alacsonyabb molekulatömegű hialuronáttal összehasonlítva a következők igazak:

  • Hosszabb a lebomlási ideje, így tartósabb a filmképző és a hidratáló hatása.
  • Több vizet vesz fel, tehát nagyobb a hidratálóképessége.
  • Hozzájárul a barrierfunkcióhoz, ödémaellenes és szövetjavító hatású. 
  1. Többféle HS-tartalmú készítmény elérhető. Vannak konkrét termékek, amelyek különböző problémák kezelésére alkalmasak?

Eltérő HS-koncentrációjú termékek léteznek a piacon. A nagyobb és sűrűbb molekulák esetében vizes vagy gélszerű oldatokról van szó. Inkább a magasabb koncentrációjú termékeket (Gengigel Prof) preferálom, mivel pontosan ott tudom alkalmazni őket, ahol szükséges, azaz a fogínytasakban, illetve sebben. Maga a beteg nehezen tudná a hialuronsavat felvinni a konkrét helyre, ezért az oldatként elérhető készítmények ideálisak számukra, hiszen így a szájüreg minden részébe eljut a hatóanyag. Ezek a készítmények akár gyermekeknél is alkalmazhatók. A First Aid nevű termék pedig kiválóan alkalmas a friss sérülések kezelésére.

1Al-Wattar MWA. Hyaluronic acid in dentistry. Dentist Case Rep 2018;2(2):37.

Ha szeretne termékmintát rendelnei fogászatio rendelőjébe akkor kérjük látogasson el weboldalunkra az alábbi linken keresztül:

https://www.gengigel.hu/a-rendeloben/ 

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.