Hasznos is lehet a rossz lehelet egy Journal of Breath Research által közölt új tanulmány szerint, mely rámutat, hogy a halitosisért felelős egyik vegyület a pulpa őssejtjeinek fejlődését gyorsíthatja.

A Dr. Ken Yaegaki által vezetett kutatók a japán Nippon Fogorvosi Egyetemről fedezték fel, hogy a H2S (hidrogén-szulfid) gyorsítja a fogban lévő őssejtek hepatocytákká történő differenciálódását. A H2S hatását a foghúzáson átesett betegek fogaiból kinyert őssejteken tesztelték.

A kutatók két csoportra osztották a kinyert sejteket. Az első csoportot H2S-kamrákban inkubálták, a másikat kontrollcsoportként használták fel. A kutatók eredményei alapján a H2S kamrákban inkubált őssejtek gyorsabban alakultak át májsejtekké, mint a kontrollcsoport sejtjei.

Dr. Yaegaki elmondása szerint, az első csoportban kialakult sejtek nemcsak gyorsabban fejlődtek, de nagyobb tisztaságúak is voltak a második csoport sejtjeihez képest. „Egész eddig nem volt olyan kidolgozott eljárás, mellyel ekkora mennyiségű májtranszplantációra alkalmas hepatocytát lettünk volna képesek előállítani. A hagyományos módszernél, mely során fötális borjú szérumot használnak a sejtek létrehozására, a mi eljárásunk produktívabb és biztonságosabb.” mondta Dr. Yaegaki.