Az Adelaide-i Egyetem kutatói szerint a fogorvosi szűrővizsgálat egy szép napon azt is magában foglalja majd, hogy az orvos a fogakon kívül azt is megvizsgálja, hogyan kapcsolnak ki/be a beteg génjei.

Az Adelaide-i Egyetem fogorvosi karának kutatói az Australian Dental Journal szaklapban megjelent tanulmányukban az epigenetika felhasználásáról írtak a jövő fogápolásában. A tanulmány társszerzője, Toby Hughes szerint az epigenetika sokat segíthet majd a fogbetegségek kezelésében és megelőzésében.

„Genetikai kódunk, vagyis a DNS-ünk, olyan, mint egy zenekar; a működésünkhöz szükséges összes elemet tartalmazza, de tulajdonképpen az epigenetikai kód a karmester, amely megmondja, melyik hangszernek kell játszania, és hogyan kell reagálni egy adott pillanatban” – magyarázta Hughes. „Ez azért fontos, mert a szájegészségügy esetében az epigenetikai tényezők segítenek kialakítani az egészséges és az egészségtelen állapotokat a szánkban. Az aktuális helyi környezetre reagálnak, például a saját szájmikrobáink típusára és szintjére, és szabályozzák, mely génjeink aktiválódjanak. Ez azt jelenti, hogy felhasználásukkal meghatározhatjuk az egyén egészségi állapotát, vagy akár azt is befolyásolhatjuk, hogyan viselkedjenek a génjei. Az alapvető genetikai kódot ugyan nem változtathatjuk meg, de módosíthatjuk, melyik gének kapcsoljanak ki és be.”

A Humán Genom Projekt 2007-es befejezése óta az epigenetika egyre jelentősebb szerephez jut a biológiai és orvosi kutatásban.

Hughes szerint a fogorvostudomány is előnyére fordíthatja az új kutatásokat ezen a területen, és új lehetőséget teremthetnek a diagnosztizálás, a kezelés és a megelőzés fejlesztésében.

„Tudjuk, hogy genomunk kulcsszerepet játszik a dentális fejlődésünkben és számos szájbetegség kialakulásában. Azt is tudjuk, hogy az orális mikrobák jelentős szerepet játszanak szájegészségi állapotunkban, és most arra is lehetőségünk van, hogy kidolgozzuk a betegek epigenetikai profilját, és e három tényező együttes felhasználásával személyre szabottabb ellátást dolgozzunk ki” – mondta Hughes.

Forrás: medipress.hu