• Humanitárius fogászati ​​projekt a Húsvét-szigeten a fogatlan mandibula kezelésére.
  • Orális Rehabilitációs Alapítvány (FOR) projekt, amelyet dr. Kenji Higuchi, USA és Dr. Rubén Rosenberg, Chile vezetett.
  • Tizenegy beteg mindössze három nap alatt teljes állcsonton, végleges, implantátumon megtámasztott híddal rehabilitálva.

A fogorvosi implantológiai szakemberek és az Orális Rehabilitációs Alapítvány (FOR) egy új kezelési megoldást végzett a Rapa Nui-i, vagy Húsvét-szigetek néven is ismert foghiányos betegek számára egy figyelemre méltó humanitárius törekvésként. A dr. Kenji Higuchi és Dr. Rubén Rosenberg sebészek által vezetett egy hetes projektben 11 alsó fogatlanságban szenvedő őslakos beteget kezeltek fix, teljes íves megoldással és végleges híddal mindössze három nap alatt. Rapa Nui szigete az egyik legelszigeteltebben lakott terület a világon. Az ott élő lakosság száma 8000 fő alatti, a közösséget elsősorban egy helyi fogorvos látja el. Ha azonban a fogorvosi ellátást igényelnek, a közösség sok tagja szembesül a korlátozottan elérhető fogászati ​​szolgáltatásokkal és a súlyos pénzügyi megszorításokkal. Válaszul erre a szükségletre, Rosenberg a FOR Expert Network tagjaként Higuchival társult, hogy kezdeményezhesse ezt az inspiráló projektet. Higuchi a feltalálójaként áll az újonnan elindított Trefoil kezelési rendszer mögött, ezen a küldetésen az ebben rejlő újító megoldását használták ki. A Nobel Biocare által 2017-ben bevezetett előgyártott rudat három fogászati ​​implantátumra helyezik. A végső hidat megtartó csavar a műtét napján helyezhető be *.

Dr. Kenji Higuchi, USA és Dr. Rubén Rosenberg

Rapa Nui kis helyi kórházában az életminőséget megváltoztató kezelést egy sebészekből, proteikusokból, labortechnikusokból, ápolókból, segítő személyzetből és a sziget elsődleges fogorvosából, – Dr. Felipe Collao- álló önkéntes csapat végezte. A műtéteket mindössze két nap alatt végezték el, és minden beteg a harmadik napon kapta meg a végleges hídját. Csupán a Trefoil protokollt használva, a hatékony beavatkozás egy kis, alap klinikai környezetben kifinomult fogászati ​​berendezés és technológia segítség nélkül történt. A műtét és a helyreállítás mostantól mind a tizenegy beteg számára teljes körű, Collao számukra nyomon követési szolgáltatásokat fog nyújtani Dr. Rosenberg és csapatával együtt, akik az elkövetkező években folyamatosan támogatni és gondoskodni fognak a tizenegy betegről.

Ennek az élet minőséget megváltoztató projektnek minden lépését a videodokumentációs rögzítés érdekében egy professzionális filmes személyzet követte.

Michael Hotze, az FOR főigazgatója elmondta: „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehettünk ebben a projektben, elérve, hogy egy rosszul ellátott népességnek egy kifejezetten szükséges kezelést biztosítsunk. Ez része a hosszú távú küldetésünknek, hogy támogassuk a jobb implantációs beavatkozásokat a világ minden táján, és várom, hogy a következő hónapokban és években lássuk a sikeres nyomon követésüket. „

Dr. Kenji Higuchi elmondta, hogy „A három napos székidővel nagyon büszke vagyok arra, hogy bejelenthetjük, hogy csapatunk befejezte a Trefoil műtéti, helyreállító és laboratóriumi protokollját 11 beteg esetében. Miközben elképzelhetetlen eredményeket értünk el, a betegek megbecsülése és hálája alázatossá tette az egész klinikai csapatot.”

„A legfontosabb, hogy az érintett Rapa Nui-betegek hálája a tetőfokon volt szívmelengető reakciókkal. Életminőségük javulását az elkövetkező években a közösség fogja tanúsítani.

Hozzátette; „Sok egészségügyi szolgáltató érti, hogy felelősségünk van a rászorulók megsegítésére, de ha nem tesszünk semmit ezért a szükségért, csak szánalmat keltünk. Rubénnek és nekem volt szerencsénk, hogy megtanuljuk ezt a humanitárius tulajdonságot a modern fogászati implantátum atyától, Prof. P-I Brånemarktól.”

Az Orális Rehabilitáció Alapítvány (FOR) független, nemzetközi kezdeményezés, amely különböző tudományágakból álló szakembereket egyesít a szájüregi egészségügyi ellátás és a humanitárius vezetés támogatására. A FOR-nak 2013-as kezdete óta az a küldetése, hogy több embert humanitárius módon kezeljen, ami leginkább az innovációt és a tudományosan megalapozott kezelés legmagasabb színvonalát tükrözi.

* A klinikusok preferenciájától és a laboratóriummal való szoros együttműködéstől függően.

Sajtóközlemény Amszterdam,
Hollandia, 2018. június 22.
FOR- Szájüregi Rehabilitációs Alap –
Tudomány, Oktatás, Emberiesség