A fogorvosok és a klinikai fogászati higiénikusok gyakran találkoznak napi munkájuk során erózió miatt károsodott fogakkal. Ezeknél a keményszövet visszafordíthatatlan veszteségét olyan kémiai folyamat okozza, amely nem tartalmaz baktériumot. Ez különbözteti meg a fogszuvasodástól.

Már az 1993-ban végzett brit Gyermekgyógyászati Egészségügyi felmérés is az ötévesek 52 százalékának fogazatán észlelt jelentős eróziót. Ebből is látszik, hogy a probléma nem „új keletű” és civilizációs ártalomnak is felfogható. Az étkezési szokások megváltoztak, már nincs a „napi háromszori étkezési” rutin. Gyakori az étkezések közötti étel- és italfogyasztás. Hatalmas mennyiségben fogynak az üdítőitalok. A savak további forrásai lehetnek az alkoholtartalmú italok, gyümölcsök – főként a citrusfélék –, savanyúságok, joghurtok, szószok. Elgondolkodtató, hogy az egészséges életmód  propagálása és a rendszeres testmozgás ösztönzése is a saveróziót fokozó sportitalok bőséges fogyasztásához vezetett.

Érdekes megfigyelés, hogy a jó szájhigiéniával rendelkező embereknél gyakrabban tapasztalták az erózió jelenlétét. Az étkezések utáni azonnali fogmosás ugyanis, a savas közegben fogszövet-eltávolítással jár.

Egyes étrend-kiegészítők, gyógyszerek, vitaminok is, különösen a C-vitamin rágótabletta, kifejezetten savas, demineralizáló hatású közeget hoznak létre a szájüregben.

A drogok fogyasztása csökkenti a nyáltermelést és a száj dehidratációja is elősegíti az erózió kialakulását.

Mit tehetünk és ajánlhatunk pácienseinknek? Ha az erózió jeleit a korai szakaszban diagnosztizáljuk, megállíthatjuk a folyamat előrehaladását. Ehhez a lehetőségek:

  • Fluorid lakkok alkalmazása.
  • Magas fluoridtartalmú fogkrém alkalmazása.
  • Kevéssé koptató fogkrémek előnyben részesítése.
  • Cukormentes rágógumik használata, melyek stimulálják a nyálfolyást, és növelik a pufferkapacitást. Ám ezek fokozott gyomornedv-elválasztást is okozhatnak, így alkalmazásuk nem javasolt gyermekek esetében hétéves kor alatt, és olyanoknál, akiknél korábban előfordult gyomorreflux.
  • A savas ételek és italok fogyasztásának korlátozása az étkezések között.
  • Csökkentsék a savas ételek bevitelének gyakoriságát!
  • A savas ételeket, italok fogyasztását kerüljék éjszakára!
  • Kerüljék az azonnali fogmosást savas ételek után!
  • Ellenőrizzék a gyógyszerek, szájöblítők összetételét és válasszák az alkoholmenteseket!

A fogerózió terápiás ellátását is a primer prevencióval ajánlott elkezdeni, majd az okozók kizárása után következhet a komplex helyreállító munka.

Veszelik Katalin
fogászati klinikai higiénikus
(Parodont Fogorvosi Rendelő)