Nem mindenkinek van szüksége műfogsorra, aki sok fogát elveszítette – tudjuk meg az Adelaide-i Egyetem friss kutatásából, amelynek rövid összegzése a Dentistry Today hasábjain került publikálásra.

Korábban általános volt a vélekedés, hogy a műfogsor szükséges a kiegyensúlyozott élethez, ha a páciens több fogát is elveszítette. Most úgy tűnik, hogy ez nem feltétlenül van így: létezik egy pont, ameddig a páciens kevés foggal is teljes életet tud élni, és addig nincs szükség az új fogsor elkészítésére.

A 2700 ausztrál önkéntes részvételével készült kutatás megállapította, hogy azok a páciensek, akik életük egy adott szakaszában a műfogsor elkészítése mellett döntöttek, nem feltétlenül érezték úgy, hogy szükségünk volt a beavatkozásra.

„Éveken keresztül az volt számomra a természetes, hogy ha a páciens elvesztette a fogainak egy jelentős részét, hídra, műfogsorra vagy implantátumra van szüksége. Az azonban, hogy valóban ettől javul-e az életminősége, nem az elvesztett fogak számán, hanem az elhelyezkedésükön múlik” – vélekedik Dr. Haiping Tan, a kutatás egyik vezetője.

„A felnőtteknek általában 28 foguk van, plusz a bölcsességfogak.  A lényeg, hogy ezekből megfelelő kombinációja maradjon meg a harapás és rágás során fontos szerepet betöltő fogaknak, elől és hátul egyaránt. Ha ez adott, az életminőség nem változik, és az idő és pénz a  maradék fogak megőrzésére fordítható” – teszi hozzá a szakember.

Forrás: medipress.hu