Egy friss kutatás szerint viszonylagos precizitással bejósolható a várható élettartam a fogsorunk alapján. Azok, akiknek 74 éves korukban a teljes fogsoruk megvan még, jó eséllyel megélik a 100. születésnapjukat is.

A Periodontology 2000 című szaklapban publikált anyag szerint még akkor is megállapítható az összefüggés a fogvesztés és a várható élettartam között, ha figyelembe vesszük az alany szociális, érzelmi, gazdasági és iskolai hátterét, valamint megvizsgáljuk, hogy rendelkezik-e valamilyen krónikus betegséggel, genetikai problémával, továbbá milyen életmódot folytat és megfelelő tápanyagoka juttat-e a szervezetébe.

A kutatás szerint azok, akik 65 éves korukra legalább öt fogukat elvesztették már, nagyobb eséllyel küzdenek szív- és érrendszeri betegséggel, diabétesszel és csontritkulással, ami jelentősen befolyásolhatja a várható élettartamot is. Míg korábban ezeknek a problémáknak egy részét kizárólag az életminőség és a szocio-gazdasági háttér számlájára írták, ma már ennél árnyaltabb a kép a szakemberek szerint.

„Számos oka lehet a fogvesztésnek. Megbújhat a háttérben trauma, dohányzás, de nem számít ritkaságnak a nem megfelelő szájhigiénia sem. Gyakori problémát jelentenek a különféle ínybetegségek, amelyek nagyban hozzájárulnak a szívbetegség és a diabétesz kialakulásához is” – fogalmaz Dr. Nigel Carter, a brit Oral Health Foundation képviseletében.

„Mindez azt sejteti, hogy a fogvesztés igen gyakran súlyosabb problémákra is utalhat, amelyekre a fogazat állapotától függetlenül is érdemes odafigyelni. Nem kizárt, hogy az összefüggés fordítva is megállja a helyét sok esetben: a fog- és ínybetegségek egyes krónikus betegségek kialakulását is elősegíthetik, felgyorsíthatják” – teszi hozzá a szakember.

Dr. Carter szerint fontos, hogy tisztában legyünk az összefüggéssel, és rendszeresen ellátogassunk a fogorvoshoz.

Forrás: medipress.hu