Az NHS England megerősítette, hogy a még nem oltott fogászati dolgozóknak a tél végéig meg kell kapniuk az első adagot, hogy az áprilisi határidőt tartani tudják.

A múlt hónapban a kormány bejelentette, hogy áprilisig minden, a betegekkel közvetlenül érintkező egészségügyi dolgozót be kell oltani a COVID-19 ellen.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy Angliában az NHS személyzetének mintegy 90%-a már két adag oltóanyagot kapott. Egyes intézményekben azonban ez az arány mindössze 78%.

A fogorvosoknak, csoporttagjaiknak és más egészségügyi dolgozóknak 2022. február 3-ig kell megkapniuk az első adagot. Ha ezt elmulasztják, nem kapják meg a második adagot az április 1-jei határidőig.

November 11-től a COVID-19 elleni védőoltást az otthonok gondozottjai számára is feltételként szabták meg. Ez az egész Angliában a felnőttek számára fenntartott gondozóházakban dolgozókra vonatkozik, kivéve azokat, akik orvosi mentességgel rendelkeznek.

Az intézkedés azonban csak áprilisban lép életbe az összes egészségügyi dolgozóra vonatkozóan. Ennek oka az a félelem, hogy ez a tél folyamán munkaerőhiányhoz vezethet.

Etikai aggályok a kötelező védőoltással kapcsolatban
Neel Kothari fogorvos Cambridgeshire-ben. Bár ő maga is beoltatta magát, attól tart, hogy a lépés hiányt fog okozni az ellátásban.

“A CQC által regisztrált szervezetekben a betegekkel szemben betöltött valamennyi munkakörben kötelező védőoltást előíró döntés valószínűleg tovább veszélyezteti a fogászatban amúgy is bizonytalan munkaerő-felvételi válságot” – mondta.

“Számos etikai aggályt is felvet a kötelező vakcinázás. Ahhoz, hogy a beleegyezés érvényes legyen, önkéntesen kell beleegyezni. Ez nyilvánvalóan nem áll fenn, ha a megélhetés veszélyeztetve van. Már most is hallunk olyan emberekről, akik beadják a felmondásukat, mivel nem szeretnék beoltatni magukat bizonyos okokból kifolyólag”.

Jelentős kockázat
Hozzátette: “Bár magam is teljes mértékben be vagyok oltva, aggódom, hogy ha ezt a kérdést egy már amúgy is nagyrészt engedelmes csoportra kényszerítjük, az jelentős kockázatot jelent, és számtalan egészségügyi halálesethez vezethet a rendelkezésre álló ellátás hiánya miatt”.

Forrás: dentistry.co.uk