Egy új rendelettervezet szerint a jövőben csak azok a fogorvosnak tanulók vehetnének részt az államilag támogatott rezidensképzésben, akik három évig államilag finanszírozott fogászatokon vállalnak munkát.

A tervezet szerint, amelyről a Magyar Nemzet ír, az állami finanszírozású szakorvosképzést igénybe vevő rezidenseknek nyilatkozatban kell vállalniuk, hogy a szakvizsga megszerzése után legalább három évig teljes munkaidőben, illetve kétszer annyi ideig – legalább heti 18 órában – részmunkaidőben a közfinanszírozott alap- vagy szakellátásban dolgoznak.

A lapnak a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke azt mondta: a végzett fogorvosoknak eddig is csupán tíz százaléka tanulhatott államilag finanszírozott szakképzésben, évente 16 friss diplomásnak volt erre lehetősége. A többieknek – képzőhelytől függően – havi 50-60 ezer forintot kell fizetniük ezért.

Hermann Péter üdvözölte, hogy bővítik az állami támogatásban részt vevők számát, de szerinte kérdéses, hogy eléri-e a célját az intézkedés. Az, hogy akik eddig fizettek, választják-e majd inkább a térítésmentes képzést, és vele a kötelező állami betegellátást.

Hermann szerint a tervezet egyik célja, hogy csökkentse a legalább fél éve betöltetlen fogorvosi praxisok számát – az ország 2800 állami alapellátási praxisa közül 234.

Forrás: hvg.hu