Izraelben a fogászati ​​klinikák a héten a szokásos módon működnek, annak ellenére, hogy a SARS-CoV-2 terjedésének visszaszorítása céljából a kormány karantént rendelt el ismét az országban. A Dental Tribune International (DTI) beszélt egy izraeli fogorvossal, aki elmondta, hogy a fogászaton belül alkalmazott szigorú egészségügyi protokollok lehetővé teszik az ellátás folyamatos biztosítását.

Mivel Izraelben elrendelték a teljes lezárást, ezáltal az első olyan gazdag országgá vált, amely visszatért a kormány által elrendelt szigorú üzleti bezárások és mozgáskorlátozások időszakához.

A SARS-CoV-2 terjedésének lassítása érdekében az új lezárás szeptember 18-án kezdődött és három hétig, október 9-ig tart. A döntés széles körben népszerűtlen, az embereket otthonuk 1 km-es körzetére korlátozza, és bezáratták az iskolákat, otthonokat és számos magánvállalkozást, például éttermeket, fodrászatokat és az edzőtermeket is.

Az ország első lezárásához hasonlóan – amely április közepétől öt-hat hétre bezárásra kényszerítette a fogászati rendelőket is – ez is egybeesik egy zsidó ünnepi időszakkal, és célja a családi összejövetelek és a vallási szertartások következtében növekvő fertőzések arányának megakadályozása. Ezúttal azonban a fogorvosi rendelők továbbra is nyitva állnak, az orvosi rendelőkkel és más egészségügyi szolgáltatókkal együtt.

Dr. Alon Schifter, aki fogorvosként gyakorol Tel Aviv területén, a DTI-nek elmondta, hogy ez a második lezárás rugalmasabb. Egyes magánvállalkozások nyitva maradhattak, és az orvosi és fogorvosi kezelések továbbra is folytathatók azoknak a szigorú korlátozásoknak és egészségügyi intézkedéseknek megfelelően, amelyeket az országban már mindenhol alkalmaznak a vírus terjedésének leküzdése érdekében.

“A második lezárás nem érinti a fogászati ​​klinikákat” – erősítette meg Schifter. “Nyitva vagyunk, dolgozunk, de nagyon óvatosak vagyunk.”

Kifejtette, hogy az izraeli fogászati ​​klinikákon alkalmazott szigorú egészségügyi intézkedések azt jelentik, hogy nem szükséges a fogorvosokat csak sürgősségi eljárások elvégzésére korlátozni.

„A kormányzati statisztikák szerint Izrael fogászati ​​rendelőiben szinte egyáltalán nem fertőződtek meg emberek. A megfelelő fertőzéskontroll-védelemnek köszönhetően a megtett intézkedések miatt nem jelentettek új fertőzéseket sem a fogorvosi rendelő személyzetében, sem a betegek között. ”

Folytatta: „A klinikákon – legyenek maguk a fogorvosok, vagy a higiénikusok és a klinikákon dolgozó adminisztrátorok – mindenki tisztában van a fertőzésvédelem fontosságával. Valójában már a koronavírus járvány kitörése előtt is az alap higiéniai intézkedések minden rendelőben kötelezőek voltak, és ezek csak tökéletesítésre, fejlesztésre kerültek most.

Schifter és fogorvosi szövetségek szerte a világon hangsúlyozták, hogy a fogorvosokat tanulmányaik során a fertőzések megelőzésére oktatják.

“Arra tanítottak minket, hogy minden beteg a hepatitis vagy bármely más fertőző betegség lehetséges hordozója” – magyarázta. „Intézkedéseket kell tennie saját, munkatársainak és pácienseinek védelme érdekében.”

Hozzátette, hogy a világjárvány kezdete óta az izraeli fogorvosok még jobban ügyeltek a magas színvonal fenntartására, és sokan további fertőzésvédelmi intézkedésekbe, például légszűrő eszközökbe fektettek.

Izrael zárolása: Hogyan befolyásolja a pácienseket?

Schifter éppen akkor tért haza klinikájáról, amikor a DTI beszélt vele szeptember 21-én – három nappal a lezárási időszak után -, és megjegyezte, hogy a betegek száma közel olyan magas volt, mint néhány héttel korábban.

„A betegek bizonyos fokú bizalmat tanúsítanak irántunk. Bíznak bennünk abban, hogy a lehető legbiztonságosabb intézkedéseket tesszük önmagunk és az ő védelmükben, és ennek eredményeként folyamatosan jönnek, és mi a szokásos módon végezzük fogorvosi munkánkat – rutinmunkát, nemcsak sürgősségi ellátást.

Schifter szerint a lezárás hatásai azért érezhetők, nem annyira mint áprilisban, de a betegek száma az átlagosnál azért kevesebb.

“Ennek az az oka, hogy vannak idős beteg – különösen, ha Ön parodontológus, mint én, és a parodontális betegségek leginkább időseknél fordulnak elő. Ezután következnek a karbantartási és higiéniai kezelések, amelyek nagyon fontosak, de a legnagyobb aeroszol generációt is eredményezik. ”

Hozzátette, hogy egyes betegek vonakodtak részt venni a konzultációkon, és inkább a lezárás tervezett végére halasztották a kezeléseket.

Forrás: Dental Tribune