Kutatások szerint öt fogorvosból négy nehezen tolerálja a FFP2 vagy FFP3 légzőmaszk használatát

Egy új, a Brit Magán Fogorvosi Szövetség (BAPD) által végzett felmérés a fogászati kezelés során használt maszkviselés szabályainak megváltoztatására szólít fel. 

A csoport nyílt levelet írt a Public Health England (PHE) számára: fogorvosok számára túlságosan megterhelőnek tartják a PPE-t, melyet kezelések során viselniük kell. A csoport a felmérésre alapozva azt is állítja, hogy a feltételrendszert nem mindegyik magánellátás képes finanszírozni,  többségük így csak az alapellátást tudja nyújtani.

Egy közelmúltban végzett másik felmérés során kiderült, hogy a fogorvosok körülbelül 8%-a képes PPE viselése közben a beteggel hatékonyan kommunikálni, 65 %-uk teljesen képtelen.

A jelenleg érvényes előírások kimondják, hogy az AGP-t is végrehajtó fogorvosi rendelő minden tagjának FFP3-as légzőmaszkot, vagy annak egy megfelelő alternatíváját kell viselnie – mindezt cseppálló öltözetben, arc- és kézvédelem mellett.

 Működésképtelen és felesleges

A csoport felmérésének egyéb megállapításai a következők:

  • A fogorvosok 22%-a azt mondta, hogy sikertelen volt az alkalmassági tesztelés
  • 1,8%-uk „normális” kommunikációs képességről számolt be teljes védőeszköz viselésekor, 75% -uk szerint „csökkent” vagy „jelentősen csökkent” a kommunikációs képesség; 22% azt mondta, hogy nem tud hatékonyan kommunikálni egyáltalán
  • 45% -uk szerint nem tudnak hatékonyan lélegezni, amikor AGP megfelelőségű maszkot viselnek
  • 80% -uk szerint hosszú távon (hat hónap) nem tolerálják az FFP3 vagy az FFP2 maszkok viselésé
  • Körülbelül 12% szerint a rendelkezésre álló tudományos felmérések és eredmények igazolják az FFP3 / FFP2 maszkok alkalmazását az AGP-kben, 58% -uk szerint ez nem igazolja felhasználásukat, míg 29% -uk szerint további információra van szükségük a maszkhasználat szükségességére

A csoport rámutat arra is, hogy a COVID-19-et a PHE, valamint a veszélyes kórokozókkal foglalkozó tanácsadó bizottság (ACDP) már nem sorolja a súlyos következményekkel járó fertőző betegségek közé (HCID). Ennek eredményeként a csoport felkérte a PHE-t, hogy változtassa meg a „jelenleg nem működőképes, nagyon megterhelő és szükségtelenül magas szintű PPE-útmutatást”.

A felkérő levél kimondja: „Úgy gondoljuk, hogy sokkal inkább megfelelő és gyakorlatiasabb az alapvető PPE-követelmény mind az AGP, mind a nem AGP jellegű eljárások esetén: a teljes arcvédő, az eldobható nemlatex kesztyűk és megfelelő, de rövid ujjú, mosható, szekcionális klinikai védőfelszerelés ruházat.

Időszaki csökkentés 

Ezt egy újabb nyílt levél is követi, amely sürgeti a PHE-t, hogy csökkentse a jelenleg szükséges és előírt 60 perces kesztyű-időszakot.

A BAPD szerint Nagy-Britanniában a hatékony járványkezelés következtében nem a Spanyolországban és más déli államokban jellemző legszigorúbb előírások szükségesek.

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.