A fogorvosok mintegy 40%-a számolt be arról, hogy 12 hónapba vagy annál hosszabb időbe telik, amíg a rendelőjükben felhalmozódott páciensállományt felszámolják. Ez derül ki az Angol Királyi Sebészkollégium Fogorvosi Karának (FDS) legfrissebb kutatásából.

A jelentés szerint 10-ből négy fogorvos szerint egy évbe vagy annál hosszabb időbe telik majd a világjárvány okozta beteghátralék kezelése.

Egynegyedük (25%) pedig arról számolt be, hogy a várólistán lévő betegek többsége kisgyermek. A megkérdezettek közel egyharmada (39%) azt is elmondta, hogy a COVID-19 során nehéz volt új fogorvosi személyzetet toborozni.

Jelentős akadályok
További megállapítások a következők:

Több mint a fele (54%) szerint az állásidőre vonatkozó követelmények betartása akadályozza, hogy több beteget fogadjanak.
A szociális távolságtartási követelmények (49%), a korlátozottan rendelkezésre álló műtő- vagy műtőhelyiségek (30%), a nem megfelelő szellőzés (28%) és a munkaerőhiány (25%) szintén jelentős akadályként jelentkezett.
Matthew Garrett, a kar dékánja szerint a várakozási idők aggodalomra adnak okot.

A jó hír az, hogy a fogászati szolgáltatások nagyrészt újra működnek – mondta.

‘Tízből nyolc tagunk azt mondta nekünk, hogy újra biztosítanak rutineljárásokat. A többség sürgősségi ellátást nyújt. Ugyanakkor a világjárvány miatt a kezelésre szoruló betegek száma jelentősen megugrott, és ez nem fog egyhamar megszűnni.

“Az is aggasztó, hogy a várólistán lévő betegek negyede (25%) azt mondta, hogy a legtöbb beteg gyermek”.