Nem jó hír a fogorvosok számára, hogy a Brit Fogászati Egészségügyi Alapítvány legújabb kutatása szerint a fogorvoslátogatás idegesebbé teszi az embereket, mint a kígyók vagy a pókok.

A kutatás megismétli a múlt hónapban végzett felnőtt fogászati egészségügyi felmérést, amely kimutatta, hogy a felnőttek fele – különösen a nők – közepesen vagy szélsőségesen szorong a fogászati kezelés miatt.

Az Alapítvány 1004 embert kérdezett meg arról, hogy mitől félnek a legjobban, többek között a magasság, a repülés, az injekciók, az orvosok, a kígyók, a pókok, a kórházba járás és a fogorvoslátogatás.

Több mint minden ötödik ember a fogorvoslátogatást nevezte meg a legidegesítőbb dolognak – ez a válasz minden más kategóriánál több volt.

Összességében, statisztikailag a magasságtól való félelem állt a félelmek listájának élén, ezt szorosan követte a fogorvoslátogatás és a kórházba járás. A kígyók a negyedik, a pókok pedig az ötödik helyre kerültek.

Az alapítvány felfedezte, hogy majdnem tízszer annyi embert (22%) idegesít leginkább a fogorvos, mint az orvos (2%).

A felnőttek fogászati egészségéről szóló felmérés különösen két fogászati kezelésre mutat rá, mint az idegesség legfőbb okozójára: tízből három felnőtt (30%) azt mondta, hogy a fogfúrás nagyon vagy rendkívül szorongóvá tenné őket.

Hasonlóan sokan (28%) számoltak be hasonló mértékű szorongásról a helyi érzéstelenítő injekció beadása miatt.

Dr. Nigel Carter, a Brit Fogászati Egészségügyi Alapítvány vezérigazgatója elmondta: “A szakmában mindenki tudja, hogy a fogászati szorongás sokak számára komoly akadálya annak, hogy fogorvoshoz menjenek. Ami aggasztónak bizonyulhat, az az, hogy a szakma mennyire rosszul teljesít az orvosokhoz képest. A kígyókkal és pókokkal való összehasonlítás komolytalannak tűnhet, de azt sugallja, hogy még sok tennivalónk van a közbizalom kiépítésében.

Forrás: dentistry.co.uk