Mintegy 700 fogorvos vett részt a rendezvényen, ahol pontszerző elméleti és gyakorlati továbbképzések is voltak. A megjelentek beszámolóiból az is kiderült, hogy a horvátországi gyakorlati fogászat meglehetősen kettészakadt. Ami Magyarországon a soproni határ menti fogturisztikai régió, az Horvátországban a tengerparton működik, hasonló körülmények között. A legfejlettebb, legköltségesebb technikák és a legmodernebb rendelők itt találhatók igen nagy számban, míg az ország egyes területeiről jóval szerényebb körülmények között dolgozó kollégák is eljöttek a rendezvényre. A résztvevők közül egyesek a „mindennapi problémák” megoldása, a túlélés érdekében keresték a leggazdaságosabb megoldásokat, termékeket, mások pedig a CAD-CAM rendelői technológia, a legújabb képalkotó eljárások, valamint az implantológia nóvumai, lehetőségei, technikái iránt érdeklődtek elsősorban.

Az élő bemutatók programjában a fogfehérítés, valamint implantológiai és a parodontológiai beavatkozások szerepeltek.

A plenáris ülésen több mint kétszázan vettek részt. Az előadások kiemelt témája az esztétikai fogászat kérdésköre volt. A felkért horvát egyetemi előadók elsősorban a fogfehérítéssel, a cirkóniumból készülő fogpótlásokkal, a mosolytervezés technikájával foglalkoztak. Szóba került a fogszabályozás, az esztétikus fogrestaurációs technikák problematikája is. Az előadások igen magas színvonalúak voltak, a legújabb és legkorszerűbb eljárásokról hallhattak a megjelentek.

Az előadóteremben korszerű technikai háttér, rendkívül színvonalas előadások és sok résztvevő.

Az előadóteremben korszerű technikai háttér, rendkívül színvonalas előadások és sok résztvevő.

A konferencia külföldi meghívottjaként dr. Gáspár Lajos: „Lézerek a fogászatban és szájsebészetben, esztétikai szempontok” címmel tartott angol nyelvű előadást. Ez utóbbi témakör – a fogászati lézer alkalmazása – a résztvevők döntő részének rendkívül újnak számított, kevesen hallottak még erről a szakterületről. Az előadás részben összehasonlítást adott a hagyományosan alkalmazott lézeres eljárásokról (szén-dioxid, dióda, ktp stb.), részben bemutatta a legújabb lézerfejlesztések egyes eredményeit is. A kiállításon látható új Sirolaser generációja nagy érdeklődést keltett, különösen a vezeték nélküli (bluetooth kapcsolat) lábpedál, a különleges 24 programos menürendszer, az új fejlesztésű lézerszál működtetése, a hajlítható kézidarabvégek, valamint a sok nyelven működtethető programozás.

A kiállításon több magyar céggel is találkoztunk.

A Dentex Konferencia és Kiállítás jól hasznosítható, korszerű ismeretekkel gazdagította a résztvevőket, kiváló tükröt tartott a megjelentek elé, összehasonlíthattuk a szomszédos ország fogorvosait érdeklő szakmai, gazdasági, praxisműködtetési kérdéseket a hazai problémákkal. Jóval több hasonlóságot, közös gondokat és kevesebb különbséget láttunk.

Az üvegrendelőben zajló interaktív gyakorlati prezentációkat nagy figyelemmel kísérték a fogorvosok.

Az üvegrendelőben zajló interaktív gyakorlati prezentációkat nagy figyelemmel kísérték a fogorvosok.