A brazil Felipe Rossi az alapítója a Por1Sorriso nevű civil szervezetnek, amely ingyen kezeli szülőföldje és Kelet-Afrika legszegényebb embereit.

Az amazóniai őserdők felégetéséről, vagy a szélsőjobboldali homofób főparancsnokról szóló hírek hallatán könnyen gondolhatná az ember, hogy Brazíliából nem származhat semmi jó.

És milyen nagyot tévedne, mert hogy pozitívum bizony van – mégpedig egy szívmelengető történet egy karizmatikus fogorvosról, aki mosolyt szeretne varázsolni a világra arcára.

A 38 éves Felipe Rossi, aki ugyanolyan jól érzi magát fehérköpenyben, mint egy kinyúlt Ramones-os pólóban, bejárta a világot, és fogászati ellátást biztosított azoknak a szegényeknek, akik ezt nem engedhették volna meg maguknak. Az elmúlt három évben az NGO Por1Sorriso szervezet több, mint 12 000 embernek nyújtott gyökércsatorna tisztítást vagy sürgősségi ellátást Brazíliában és Kelet-Afrikában.

Mindezt ráadásul teljesen ingyen.

„Nem azért lettem fogorvos, hogy törődjek a fogakkal, hanem azért, hogy törődjek az emberekkel” – idézi Dr. Rossit a Daily Mail. „Mosolyra fakasztani valakit, üzleti érdek nélkül, pusztán szeretetből, összeköt minket valami nagyobbal” – mondta.

„Egy nap mindenki mosolyog majd és az emberek könnye csak örömükben hullik, amiért képesek mosolyogni.”

 

A kihívás Felipe Rossi számára

Sok szempontból úgy tűnhet, erre az úttörő munkára nincs szükség Brazíliában, hiszen évek óta az ország ad otthont a legtöbb fogorvosnak a világon. A BBC egyik cikke pedig hozzáteszi, hogy a higiénia olyan prioritást jelent az ország számára, hogy a brazilok többsége magával hordja a fogkeféjét, sőt egyes éttermi mosdókban vannak fogkrémek és fogselyem-adagolók is.A probléma – mint mindig – a hatalmas társadalmi és gazdasági szakadék. A fogászati ellátás egyszerűen túl drága a lakosság nagy részének. A Szövetségi Fogorvosi Tanács szerint 20 millió brazil még soha nem is járt fogorvosnál. Azonban Felipe Rossi mindig is úgy gondolta, hogy a jelenlegi helyzet miatt nem szabad a szegényebb embereket kitenni a szájbetegségek kockázatának – vagy arra kényszeríteni őket, hogy alacsonyabb önértékeléssel éljenek. Dr. Rossi és csapata olyan rendkívül rászoruló közösségekben dolgozik, ahol az embereknek egyáltalán nincs hozzáférése fogászati ellátáshoz – folyóparti és bennszülött lakosság, valamint nagy szegénységben élő falvak -, és ingyen kezeli a pácienseket. Csapata kilencszer járt Afrikában és éveket töltött Brazíliában élő emberek gondozásával. A munkák többségét magánvállalkozások szponzorálásával – az egyik legnagyobb támogató a fogkrémgyártó Colgate -, valamint a „Mosoly Szolidaritás” programon keresztül egyéni adományokkal finanszírozzák.A sao paulo-i szervezet a közelmúltban nagy hírnévre tett szert azzal, hogy „előtte-utána” fotókat tett közzé a kezelt páciensekről, megosztva a kezelést követő reakcióikat is. Kétségtelen, hogy az eredmény láttán óriási az érzelmi átalakulás is – büszkeség, önbizalom és boldogság váltja fel az egykori zavarodottságot.

“Milliók nem tudják, milyen a fogorvosi székben ülni” – teszi hozzá. “Itt az ideje felébredni … ideje mosolyogni.”

Forrás: https://globalshakers.com/