A fogszuvasodás bevett kezelése a fogra felrakódott plakkok eltávolításából áll. A plakk maga egy biofilm, mely megkönnyíti a baktériumok kolonizációját, és a foggyökérbe való behatolását. Eric Reynolds és a Melbourne-i Egyetem munkatársainak vizsgálatai szerint az oxantel nevű bélféreg-irtó szer a biofilm képződését is gátolja, ráadásul a hatás dózisfüggést is mutat.

parodontitis

A kutatók úgy jutottak ehhez az eredményhez, hogy a szájüregi kórokozók szimbiózisát tanulmányozták genetikai, fehérje-, és anyagcsere-szinten állatkísérletes modellben. Megállapították, hogy a biofilm alapvetően függ egy vastartalmú molekulától, a hemtől, így a fumarát-reduktáz nevű kulcsenzim gátlása a biofilmet is negatívan érinti. A módszert letesztelték a Porphyromonas gingivalis baktériumon, mely a biofilm egyik résztvevője. Mivel a fumarát-reduktáz az emberi szervezetből hiányzik, ezért a szer potenciális célzott terápiát jelenthet.

A fogínybetegségek a fejlett világ népességének 30-47 százalékát érintik, ebből 5-10 százalék súlyos stádiumú. A krónikus fogbetegséget a krónikus gyulladáson keresztül összefüggésbe hozták a cukorbetegség, a szívbetegség, a szélütés (stroke), az ízületi gyulladás, és a szellemi hanyatlás kockázatával. Emellett minden fertőzésnél fennáll annak veszélye, hogy a kórokozó a véráramba jutva más szervekben is megtelepedik, melynek következménye akár fatális is lehet.

Forrás: Medipress.hu