A Cleveland-i Case Western Fogorvostudományi Egyetem munkatársai által végzett kutatatás eredményeiről a Journal of Periodontology szaklap számolt be részletesen.
“Érdekes volt megfigyelni, hogy amint megszüntettük a fogíny gyulladását és fertőzését, a rheumatoid arthritisszel rendelkező betegeknél azonnali javulás volt észlelhető a betegség jeleit és tűneteit tekintve”-mondta Dr. Nabil Dassada az egyetem periodontitikai karának vezetője. “Ez új kezelési módszereket nyithat meg”-tette hozzá. Ez nem az első eset, hogy a fogínybetegségeket és a rheumatoid arthritist együttesen vizsgálják. Dr. Ali Askari, az Egyetemi Korház reumatológiai karának vezetője, aki szintén a téma elismert kutatója a következőképpen látja a dolgokat: “A reumatológusokat és egyéb klinikusokat régebben is foglalkoztatta az a feltevés, hogy a fogínygyulladás esetleg nagy szerepet tölthet be az autoimmun betegségekben.”

Hozzátette azt az orvos történeti tényt is, hogy a rheumatoid arthritis kezelésében elfogadott volt a bölcsességfog eltávolítása, illetve antibiotikum adása is, melyek a periodontitist is kúrálták. A betegek ezáltal jobban lettek. Askari és Bissada egy olyan kutatócsoport tagja, amely 40, közepes illetve nagyfokú rheumatoid arthritisszal rendelkező pácienst figyel meg. “A tanulmány eredménye meggyőzheti a reumatológusokat arról, hogy érdemes felhívni a rheumatoid arthritisos betegek figyelmét a periodontális betegségekkel való kapcsolatra”-érvelt Askari. Bissada hozzátette azt is, hogy rheumatoid arthritis esetén gyakoriak a szájüreg egyéb megbetegedései.
Mindkét betegségtípus hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a betegség előrehaladását tekintve. A lágy és kemény szövetek mindkét esetben roncsolódnak a bakteriális fertőzés generálta toxinok hatására. Az egyik ilyen fontos toxin a tumor nekrózis faktor-alfa (TNF-α), amely a vérben elszaporodva markerként hathat a gyulladásra.

A TNF-α új gyulladási gócok kialakítására is képes, valamint a meglévő fertőzések súlyosbodását is előidézheti. A tanulmányban résztvevő betegeket négy csoportba ösztötták. Két csoport TNF-α gátlókat kapott, amelyek blokkolják a TNF-α képződését a fertőzési gócokban. A másik két csoport nem kapott ilyen típusú készítményt. Ezek után a kezelést kapók és nem kapók szintén ketté lettek választva, mindkét fajta csoportból az egyik periodontális kezelést kapott, így eltávolították az íny körüli szövetekről a fertőzést. A másik fél ilyen kezelésben nem részesült a tanulmány végéig. Miután az ínybetegségüket kezelték, a TNF-α gátlókat nem kapó betegeknél is közepes mértékű javulás volt megfigyelhetó a rheumatoid arthritis tüneteivel kapcsolatban. A TNF-α gátlót kapó, és periodontikai kezelésen átesett betegeknél a javulás még nagyobb mértékű volt. “Bízom benne, hogy a jövőben a periodontikai kezelések segítségével kordában lehet majd tartani rheumatoid arthritis lefolyását, sőt akár még meg is lehet állítani a folyamatot”-összegzett Askari. “Ez egy újabb jó példa arra, hogy a szájhigiénia az egyén teljes egészségügyi állapotára is nagy hatással lehet”- érvelt Bissada is, és hozzátette, hogy kutatások folynak az ínybetegség hatásairól más esetekben is, mint a koraszülés, szívbetegség és cukorbetegség.