Az új tanulmány olyan esetekre hívja fel a figyelmet, amikor a fogpótlás érdekében alkalmazott fogászati implantálást követően súlyos, krónikus szájüregi fájdalom jelentkezik a betegekben.

A King’s College London fogászati intézetének kutatói szerint ez az első olyan tanulmány, amely a ritka, de súlyos mellékhatás több esetét is bemutatja. A European Journal of Oral Implantology című szaklap júniusi számában megjelent retrospektív esettanulmány 10 olyan beteget vizsgált, akiket fogászati implantálást követően jelentkező súlyos, krónikus fájdalommal vettek fel a King’s College Kórház orofaciális klinikájára.

A krónikus fájdalom ritka szövődménynek számít, és ezt az állkapocsban lévő idegek sérülése okozhatja vagy közvetlenül a műtéti fúrás, vagy közvetetten a műtét utáni duzzanat vagy vérzés következtében. A krónikus posztoperatív fogászati fájdalom nem reagál a fájdalomcsillapítókra, és nehéz diagnosztizálni, mert a betegekben gyakran nincs látható vagy képalkotó vizsgálatokkal kimutatható rendellenesség.

A mostani kutatásban:

  • a tíz betegből kilenc arról számolt be, hogy fájdalma közvetlenül a műtét után jelentkezett,
  • és a páciensek fele állította azt, hogy súlyos fájdalmat tapasztalt a műtét alatt annak ellenére, hogy érzéstelenítést vagy fájdalomcsillapítót kapott.
  • A betegek átlagosan 3,4 éve tapasztaltak fájdalmat az előtt, hogy bejelentkeztek az orofaciális klinikára.
  • A klinikán való megjelenést megelőzően két beteg eltávolíttatta az implantátumát, a fájdalma azonban ennek ellenére sem múlt el.

A fájdalomkezelési program, például vényköteles gyógyszerek, Botox injekció és/vagy kognitív viselkedésterápia alkalmazása csak egy betegben szüntette meg teljesen a fájdalmat, öt betegben a fájdalom részleges enyhülését eredményezte, három beteg pedig semmilyen javulást nem tapasztalt. A kutatásból az is kiderült, hogy a tíz betegből hatnak szerepelt a kórelőzményében depresszió, szorongás, irritábilis bél szindróma, perifériás neuropátiás fájdalom, fibromialgia vagy hasonló rendellenesség.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Maria Devine elmondta, hogy bár nem szeretnék feleslegesen megijeszteni az embereket, a fogorvosoknak tudniuk kell arról, hogy bizonyos páciensek a krónikus posztoperatív fájdalom nagyobb kockázatának vannak kitéve, különösen azok, akiknek előfordult már a kórtörténetében valamilyen más testrészt érintő krónikus fájdalom. Éppen ezért a szakértő szerint a betegeket a kezeléstervezés szakaszában megfelelően szűrni kell a krónikus posztoperatív fájdalom kockázatára vonatkozóan, különösen az olyan elektív beavatkozások esetében, mint a fogbeültetés.

Forrás: Medipress