Az Acta Odontologica Scandinavica című szaklap februári számában megjelent friss tanulmányban mutatta be egy brazil kutatócsoport, ezzel kapcsolatos vizsgálati eredményeit. A tanulmány szerint a bor okozta foltosodás sokkal károsabb volt, mint amelyek a kávénak voltak köszönhetőek.

A Sao Paolo-i kutatócsoport a vörösbor és a kávé okozta foltokat vizsgálta meg a fogfehérítés előtt és azt követően. A vizsgált fogakat 11 csoportba osztották be, amelyeket vörösborral, kávéval és egy kontrolanyaggal kezeltek. A fogak színváltozását ezt követően spektrofotométerrel határozták meg.

A vizsgálat szerint a fogfehérítő kezelés során nem volt jelentős változás a karbamid-peroxid koncentrációjában. A kezelés befejeztével azonban nagy koncentrációkülönbség mutatkozott a kávénak és a vörösbornak kitett csoportok között. A kutatók azzal magyarázták eredményeiket, hogy a zománc remineralizálódása alatt a nyál és a fehérítő ágens akadályozza meg a foltosodást, a kezelést követően viszont a vörösbor és a kávé is nagymértékben elszínezte a zománcot. A vörösbor ráadásul erősebb foltosodást váltott ki.