Sajnos a 2020-as év nem indul jól a fogászati iparág számára. Köszönhetően a koronavírusnak, ami a bevételek időszakos kiesése mellé, a védekezés elleni kiadásokat is megnövelte, melyek nélkülözhetetlen kellékei lettek a rendelőknek, hogy biztonságosan tudjunk dolgozni. A hirtelen jött helyzetnek köszönhetően rengeteg lehetőség tárult elénk az eszközökből. A megfelelő és sokszor szinte nehezen beszerezhető védőruházat mellé ajánlott a különböző légtisztító berendezések, és aeroszol elszívók használata. A piacon hatalmas lett a kínálat, és nehéz eldönteni mi az ami működésileg effektív, jó az ár teljesítmény aránya, semlegesíti a vírusokat (kifejezetten a koronavírust), emellett biztonságos a használata, és designban is passzol a rendelőhöz. A döntés fontos, és sok mindent át kell rágjunk, hogy megtaláljuk számunkra a szimpatikus és tökéletes megoldást. Ebben próbálok meg segíteni ezen eszközök bemutatásával.

A légtisztító szűrőberendezés

 A légtisztító szűrő gép funkciója a levegőben keringő és oda nem illő, megfelelő nagyságú részecskék kiszűrése, és semlegesítése. Lényegében a levegő fertőtlenítésével működnek, amely szennyező anyagokat, allergéneket és toxinokat tartalmazhat. Ezek a gépek pontosan ellentétesek az illóolaj- diffúzoroknak a működésével, amelyek részecskékkel bővítik a beltéri levegőt. Általában a legtöbb verzió szűrő rendszerrel rendelkezik, amely fontossága a vírusok, és baktériumok csapdába ejtése, miközben a légtérből beszívott levegő átáramlik rajtuk. Ezzel szemben vannak olyan gépek is amelyek már a levegőben semlegesíthetik a részecskéket anélkül, hogy először kiszűrnék őket. Ide tartoznak pl. a negatív ionkibocsátású légtisztítók, amely elősegítik a pozitív ionrészecskék vonzását a levegőben, hogy semlegesítsék őket. Ennek a lehetőségnek az egyetlen hátránya az ózonkibocsátás, mely bizonyos mértékben káros lehet.

A légtisztító berendezések effektíven hatásosak, azonban, van pár apró hátránya is. A légtisztító valószínűleg nem távolítja el vagy semlegesíti a rendelőben lévő összes vírusos, vagy bakteriális részecskét. Ennek oka az a tény, hogy sok részecske ülhet puha felületeken, mint például a váróban lévő fotelek, székek, szőnyegek, valamint kemény felületeken, például a falakon, kezelőegységek, vagy bútorzat felületein. A másik hátránya a keresztfertőzés kiszűrése, hiszen nem tudjuk a gépet közvetlenül a páciens, és a személyzet orra elé helyezni, vagyis az aeroszol képződés, a kilehelt lehelet (köhögés, tüsszentés), védőöltözéken, páciens öltözékén lévő részecskék elszívása és kiszűrése szinte lehetetlen.

A légtisztító berendezést kiegészíthetik más eszközök, amelyek megkönnyítik a vírusosban gazdag részecskék semlegesítését, vagy kiszűrését, ezért kifejezetten fontos a megfelelő védekezés, és akár egyéb más eszköz együttes használata. Pl. védőöltözet + aeroszol elszívó gép. A légtisztítók szűrői általában többrétegű szűrők. A szén alapú szűrők számítanak az első védelmi vonalnak a légtisztítás folyamatában. Az aktívszén technológia nagyobb ellenállást biztosít a baktériumokkal, gombákkal ,és poratkákkal szemben. Ha ez a védelmi vonal nem lenne, akkor a mikróbák akadálytalanul elszaporodhatnának a levegőben, tovább fertőzve környezetét.

A HEPA nagy hatékonyságú részecske szűrő, melyet úgy alkottak meg, hogy az egészen apró levegőmolekulákat is csapdába tudja ejteni. A harmonika alakú innováció tovább fokozza a szűrő eredményességét, mivel nagy mennyiségű levegő felfogására képes. A HEPA szűrő a vírusok, és baktériumok mellett képes a szőr, por, atka és egyéb apró szemcsék megfogására is. Viszont a hátránya, hogy sok olyan HEPA szűrő létezik amely nem öli meg a baktériumok és vírusok nagy részét, csak csapdába ejti őket. A HEPA hivatalos besorolásához a légszűrőnek legalább 0,3 mikron vagy annál nagyobb részecskék legalább 99,97% -át el kell
távolítania a levegőből. Ez az Energiaügyi Minisztérium által bevezetett szabvány teszi a HEPA levegőszűrőit az allergén és a levegőben lévő részecskék eltávolításának aranyszabványává. Sok gép ezért is tartalmaz valami plusz technológiát, amely semlegesíti a bennük csapdába esett részecskéket, pl. UV-C lámpával, plazma technológiával, vagy negatív ion részecskékkel. Amiben nincs ilyen plusz hozzáadott technológia az kevésbé hatékony azokkal szemben amikben van valamilyen speciális eszköz, a virológia és bakteriológia semlegesítésére, és semmi más, csak a szűrő rendszer kapott helyet.

Érdemes megjegyezni, hogy sok olyan légkondicionáló beltéri egység létezik a piacon amiben ezek a technológiák szintén helyet kaptak, és a drágább változatokban a szűrők mellett UV lámpa vagy plazma technológia is besegít. A piacon rengeteg eszköz kapható, az online piacterektől, az elektromos kereskedelmi üzleteken keresztül, a komolyabb fogászati kereskedőkig mindenféle típus megtalálható. A nagy márkák mint a SHARP, vagy a Philips nagyon jó gépeket gyártanak viszonylag jó áron, viszont általában a legtöbb gép otthoni használatra lett tervezve-fejlesztve, nem pedig fogorvosi, vagy orvosi kezelés melletti használatra. Sokat számít az elszívás erőssége, hogy milyen hamar szívja és szűri át a rendelő levegőjét, és rengeteget számít annak belső tartalma, szűrőinek a száma, minősége és van e mellé valami extra ami megöli a vírusokat. Egy nagyobb helységbe pl. erősebb gépet kell választanunk, és a folyamatos járás mellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy a fogyasztásuk nem túl
gazdaságos, viszont szükséges. A légtisztítókat mivel Aeroszol termelődést képtelenek eltávolítani a kezelések során mindenképpen érdemes kiegészítenünk egy erre alkalmas eszközzel. Ezen extraorális aeroszol elszívó gépek többségében légtisztító berendezés is van, vagyis 2in1. A legegyszerűbb légtisztítóberendezések 30-40 ezer forinttól, egészen 1,3 millió forintig elmennek.

Ionizáló Légtisztítók (elektrosztatikus légtisztítóknak is nevezik őket)

Ezek a légtisztítók egy koronás kisülésnek nevezett módszert használnak, hogy ionokkal töltött molekulákat hozzanak létre. A koronás kisülés egy kicsi, de intenzív elektromos mező, melyen az áthaladó molekulák felvesznek egy további elektront, negatív töltést adva a molekula számára. A levegőben lévő nagyobb részecskék, mint például a por vagy más szennyezőanyagok, nagyobb valószínűséggel ionizálódnak, mert megfelelő felületet hoznak létre az elektronok számára, amikor áthaladnak a kisülésen. Ha egy részecskét feltöltöttek, akkor az ellenkező töltéssel bármihez vonzódik. A tisztítóban két fémlemez van töltve (egy negatív, egy pozitív), hogy vonzza ezeket a részecskéket. Ahogy a részecskék (spórák, gombák, baktériumok, vírusok, pollenek) összerakódnak, nehezebbé válnak, és végül kiürülnek a beszívott levegőből, majd megsemmisülnek.

Két típusa létezik:
Az ionizáló sugárzást előállító készülékek: leggyakrabban, az egészségre legkevésbé káros UV fény kibocsátásával működnek, ezeket inkább az egészségügyben és az élelmiszeriparban használják. Az elektromos töltések létrehozásával, a fentebb említett koronakisüléssel működő készülékek: a háztartásoknak gyártott készülékek legtöbbje ilyen. Amit még fontos tudnunk az ionizátorokról, hogy a negatív ionoknak számtalan pozitív élettani tulajdonságuk van, viszont ezek a készülékek működésük során ózont bocsátanak ki, amely gépek egy része kifejezetten káros az egészségre. Vannak azonban olyan készülékek is a piacon, amelyek nem bocsátanak ki ózont. Ilyenek az ionizációs eljárások újabb generációját képviselő, ún. ion klaszteres technológiát alkalmazó gépek. Ezek hideg plazma nyalábokban, pozitív és negatív ionokat bocsátanak ki, melyek – a természetben is megtalálható – ion klaszterekbe, csoportokba állnak össze, és a kórokozók burkának roncsolásával pusztítják el a baktériumokat, vírusokat, gombákat és más káros részecskéket, így az emberi használatra nem veszélyes. 

Ózongenerátor

Az ózongenerátorok legtöbbje ugyanúgy működik, mint egy ionizáló berendezés, de úgy fejlesztették ki, hogy megváltoztassa az
oxigén molekuláit, és ózonra alakítsa azokat, egy három oxigénatomból álló molekulára. A légkörben található oxigén dioxigénként
létezik, és egy molekula két oxigénatomból áll. Amikor ezeket a molekulákat koronakisülés vagy ultraibolya sugárzásnak
teszik ki, a dioxigénmolekulák egy része külön oxigénatomokra (szabad oxigénre) osztódik. Ezen eszközökről eltérnek a vélemények. Az egyik, hogy megfelelő óvintézkedések mellett az ózon biztonságosan szagtalanítja és fertőtleníti a levegőt, de ők is kiemelik a megfelelő körülményeket, vagyis, hogy tilos a használata során, és után egy jó darabig egy térben tartózkodni az eszközzel. Sokan más óvintézkedésekre, vagy ellene is hivatkoznak az ózon jelenléte révén. Az ózonról ismert, hogy mérgező gáz, tulajdonképpen ezért is pusztít el mindent a levegőben. Az ózon nem stabil molekula – könnyen reagál más levegőben lévő vegyi anyagokkal, új vegyületeket képezve, amelyek veszélyesebbek lehetnek, mint maga az ózon belélegezve, ami tüdőkárosodást okozhat. Az ózon egy másik problémája sokak szerint, hogy oxidálja a fémeket és korróziót okozhat.

Használatával semlegesítik a mentőautók légterét fertőző betegek után, valamint olyan helyiségeket ahol fertőző betegek jártak, de nagyon magas biztonsági intézkedések mellett. Vagyis az eszköz hatásos a vírus ellen, vegyszermentes, viszont sokak szerint felettébb veszélyes. A generátorok árai egészen 30 ezer forinttól 300 ezer forintig terjednek, ezek felett főleg ipari célra gyártott generátorok kaphatóak. Van azonban az ózongenerátoroknak olyan verziója amely szabályozott ózont termel ezzel
biztonságos munkavégzés mellett hatásos védelmet nyújt az aeroszol képződéssel szemben. Ezek olyan ózongenerátorok amelyek képesek az ózont olyan szinten szabályozni amiben
biztonságosan a nemzetközi és magyar direktíváknak is megfelelően lehet dolgozni. Ezen gépek szinte mindegyik légtisztító rendszer pozitívumaival rendelkeznek, az áruk viszont viszonylag magas is, jócskán 2 millió forint felett vannak.

Germicid lámpával (UV-C fénnyel) ellátott légtisztítók

Az UV-C fény fertőtlenítő hatású, és bár nem annyira ismert, mint az UV-A vagy UV-B sugárzás, szintén káros a szem és a bőr számára. Amit az ilyen készülékekről fontos tudni, hogy az UV-C sugárzást nem bocsátják ki, hanem a levegőben lévő mikroorganizmusokat a készüléken belül pusztítják el. AZ UV-C, vagyis a rövid hullámú ultraibolya sugárzás roncsolja a kórokozók DNS-ét, ionizálja az oxigént és minimális ózon keletkezik, ami szintén fertőtlenítő hatású. A kisnyomású UV-C tartományú germicid lámpák lényegében hagyományos fénycsövek fénypor nélkül. a lámpában lévő higanygőz által sugárzott 253,7 nm-es sugárzás módosítatlanul jusson ki. A csövön megszokott fénypor hiánya ellenére valamennyi ibolya színű látható fény is keletkezik a higany és a az elektromosság kölcsönhatása miatt. A besugárzás mértéke azonban az így látható fénynél jóval nagyobb mértékű. A lámpák által kibocsátott 254nm-es sugárzás (UV-C, vagy germicid sugárzás) hatékonyan inaktiválja a mikroorganizmusokat, legyen az vírus, baktérium, gomba, vagy ezek spórái. Nem kivétel ez alól a COVID-19 vírus sem. A germicid lámpa tökéletes eszköze a felületek fertőtlenítésének, viszont nyílt szerkezete miatt az emberre kifejezetten veszélyes, mivel káros a szem és a bőr számára. Ezért az UV-C vagy germicid lámpa használata leginkább zárt eszközben biztonságos és hatásos, mint a légkondicionáló, zárt légtisztító, vagy aeroszol elszívó berendezések.

Légfertőtlenítő berendezések

Létezik a légtisztító eszközök egy egyszerűbb változata is, amely a levegőben lévő baktériumok és vírusok semlegesítésére fertőtlenítő anyag légtérbe való befecskendezésével dolgozik. A vírusok és baktériumok könnyen mozognak porszemcsékbe kapaszkodva, melyeket a térben lévő légmozgás bárhova könnyedén elrepít. Ezeket a szemcséket a levegővel együtt belélegezzük, rákerül bőrünkre, vagy akár szemünk nyálkahártyájára is. Olyan helyen ahol sokan fordulnak meg (fogorvosi rendelő, váróterem, iroda, stb.) kevésbé vagyunk ez ellen védettek. A légfertőtlenítő általában nagy teljesítményű ultraszónikus oszcillátorral működik, melyek 20 mikronnál kisebb részecskékre porlasztják a fertőtlenítőszert, majd azt porlasztással szétszórják a levegőben. A gépet lehet természetes szerekkel is működtetni, mint pl. a teafa olaj, amely vírusölő hatású és kellemes illatú, vagy lehet vegyszerekkel, de abban az esetben nem szabad a tisztítandó területen maradni. Előnye, hogy a vegyszer porlasztva a levegőbe kerül, és légtérben valamint, a rendelőben lévő felületeken levő virológiát teljes mértékben elpusztítja.

Extraorális aeroszol elszívó berendezések

A legtöbb fogorvosi kezelés aeroszol termelődéssel jár amely a fogorvosi szakmát az egyik legveszélyesebbé teszik a SARS-
CoV-2 fertőzés szempontjából. Tehát az elszívás lényege a csiszolás, depurálás, és fúrás, egyszóval a mindennapi fogászati kezelések során termelődő aeroszol permet nagyerősségű elszívása, és annak virológiai semlegesítése a gép belső zárt terében. A koronavírus család vírusai meglehetősen nagyok, átlagosan 0,06-0,14 mikron (μm), amit a megfelelő védőöltözékkel távol tarthatunk, viszont a légtérbe kerülő cseppek akár 5-6 méterre is képesek eljutni. Az extraorális elszívó gép, a kezelés során keletkezett aeroszol permetet szívja el, melynek összetétele többek között nyál, vér, és egyéb felszabaduló anyagok. Az elszívott permet a gépbe kerülve egy szűrőrendszeren, és általában UV-C lámpán megy keresztül, aminek köszönhetően a levegő tisztán és vírusmentesen kerül vissza a légtérbe. A gépben ürítendő anyag, pl. nedvesség nem keletkezik, mivel a nyálszívó a víz nagy részét elszívja, a maradék permet pedig ami a gépbe kerül, az UV lámpa és a keletkezett légáramlás miatt, fokozatosan biztonságosan elpárolog. Ezek a gépek általában könnyen használhatóak, mobilak, és mivel zárt térben helyezkedik el bennük az UV-C lámpa, így biztonságosak. A legtöbb ilyen gép légszűrésre és tisztításra is alkalmas, így kettő az egyben eszközt kap a rendelő. Érdemes azonban kiegészíteni a váróban egy légszűrővel vagy tisztítóval, vagy esetleg egy ózongenerátorral zárás után átfertőtleníteni a rendelőt.

A levegő tisztító berendezések egyik hátránya, hogy rendszeresen tisztítani kell őket. Van, amelyik házilag is mosható szűrőkkel rendelkezik, van azonban olyan is, amit félévente cserélni szükséges. Érdemes tehát észben tartani, hogy a szűrőket cserélni kell, és ezeknek ára is van, amit bele kell kalkulálnunk a költségvetésbe.

Mivel a koronavírus (R0) értéke körülbelül 2,2-re becsülhető, vagyis egyetlen fertőzött személy átlagosan körülbelül 2,2 másik személyt fertőz meg. Összehasonlításképpen: az influenza R0 értéke 1,3. Mindaddig, amíg az R0 értéke 1,0 alá nem csökken, a járvány tovább terjed, így megfelelő védekezés nélkül bármikor mi, a személyzet, vagy a páciens megfertőződhetünk. A felelősség egyértelműen a fogászati rendelő és az orvos kezében van, így a rendelő lesz az egészségügyi- és jogi következmények viselője esetleges fertőzöttség esetén, tehát kifejezetten fontos a megfelelő védekezés, és szabályok betartása a jelen helyzetben. Ezek a gépek sem jelentik a tökéletes védelmet előkészületek, és védőöltözet nélkül, de sokat segítenek a vírus semlegesítésében, vagyis a fertőzés megelőzésében.

Szőnyi Balázs

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.