A fogászati plakk baktériumfilmből áll, mely befedi a fogak felszínét, a fogak és íny közötti réseket is beleértve. Ez fogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz és potenciális fogvesztéshez vezet.

A tanulmányban résztvevők a harmincas és negyvenes éveikben jártak a monitorozás 1985-as kezdetekor, és valamennyien kételkedtek a rák esélyét nővelő faktorokban, mint például a dohányzás és az alacsonyabb életszínvonal. A szájhigéniájukat szintén felmérték, dokumentációra került, hogy milyen szintű fogászati plakk-kal, fogkővel, ínybetegséggel és foghiánnyal rendelkezdtek. Bár nyilvánvaló ínybetegségük nem volt, a fogaik felszínén nagy szintű plakk-képződés volt megfigyelhető.

2009-re a résztvevők 4,2%-a meghalt. Átlagosan a nők 61, a férfiak 60 éves korban haltak meg. Az alacsony szájhigiénia, minden egyéb fertőzési faktor kizárásával, 80%-kal növelte a rák esélyét. Nők esetében a halál oka túlnyomórészt emlőrák volt, míg a férfiaknál különféle rákokat diagnosztizáltak.

A kutatók összefoglalása szerint, tehát a perzisztens fogászati plakk és az alacsony szájhigénia összefüggésbe hozhatóak a rák kialakulási esélyének növekedésével és a korai halállal. Egyéb tanulmányok szükségesek annak megállapítására, hogy voltak-e kauzális tényezők a résztvevőknél.

Birgitta Söder, Maha Yakob, Jukka H Meurman, Leif C Andersson, Per-Östen Söder