A manuális-digitális átmenet kezelése

A digitális módszerek bevezetése nagy lépés lehet a fogászati laborok jövőjének biztosítása szempontjából, viszont az átlépés manuális és digitális módszerek között nehéz is lehet. A sikeres átmenet biztosításához a laboroknak tudniuk kell, mire kell ügyelni az új rendszerben, valamint a rövid- és hosszú távú perspektívákat is figyelembe kell venniük.

A megfelelő CAD rendszer kiválasztása

Beillesztés a munkamenetbe

A CAD (Computer-aided design, tervezés számítógép segítségével) és CAM (Computer-aided manufacturing, Előállítás számítógép segítségével) rendszerek bevezetésének egyik legfontosabb előnye a megnövekedett termelési sebesség. A rendszer összesített teljesítménye a különálló munkafolyamatok megfelelő kapcsolásától függ. A rendszernek ezért tartalmaznia kell megfelelő munkaszervezést, amely lehetővé teszi a könnyű áttekintést és a részfolyamatok problémamentes végrehajtását. Kezdve a megrendelések megszervezésétől, a tervezésen keresztül, egészen a megfelelő előállítási feladatok kiküldésig. Egy megfelelően összerendezett rendszer, erős munkaszervezéssel elérthetővé teszi az adatokat a munkafolyamat bármely állomásáról, ezáltal a labor munkája sokkal gyorsabbá és könnyebbé válik.

Elérhető tervezési eszközök és jelzések

Az egyik hosszú távra is kiható szempont az elérhető fogászati eszközök és jelzések tárháza. A CAD/CAM technológia mostanra a digitális leképező rendszer titulusnál sokkal fontosabb szerepet tölt be, és bizonyos feladatok esetén ezek a rendszerek nagyban megkönnyíthetik a labor dolgát. Nem csak a jelenlegi üzleti modellt képesek ezek a technológiák lefedni és fejleszteni, hanem az újfajta tulajdonságokkal egyéb üzleti lehetőségek is megnyílhatnak. A fejlett eszközök “hatósugara” is fontos szempont. Sok labor hamar “kinövi” a CAD rendszerét, ha az csak alapfunkciókat támogat. Egy olyan rendszer megszerzése, amely tartalmazza a prémium funkciókat is, vagy olyan alapfunkciókkal rendelkező rendszer megszerzése, ami tetszés szerint könnyen bővíthető, megnövelheti a labor terjeszkedési sebességét és a képességét versenypiacon való elhelyezkedésre- nem csak a jelenben, hanem a jövőben is.

Be- és kiviteli lehetőségek

Egy labor CAD/CAM rendszere ritkán működik a többi berendezéstől elkülönítve. A beviteli adatokat intraorális szkennerekből, asztali szkennerekből és potenciálisan egyéb külső rendszerekből nyeri, és a kiáramló adatokat ezután különféle előállító berendezésekhez küldik tovább. Egy labornak ezért különféle ki- és bemeneti forrásokat kell biztosítani a munkafolyamatok teljes digitális lefedettsége érdekében. A fogászati klinikák jövője szintén digitális, ezért a digitális lenyomatkészítő berendezésekkel való interakció növekvő fontosságú. A kölcsönhatások flexibilitása lehetővé teszi a munkát nagyobb fogorvos csoportokkal, a megfelelő előállító berendezések és speciális esetekben az alapanyagok kiválasztását, a problémák modellezését és a helyreállítás gyorsítását is. Néhány CAD/CAM rendszer tartalmaz optimalizált felhasználói felületet is a gyakran használt kapcsolódó eszközökhöz.

A CAD rendszer összes lehetőségének kiaknázása

Lökés a digitális lehetőségek felé

Még mindig túl sok labor vásárol CAD rendszert és használja szórványosan, vagy csak nagyon specifikus célokra. A laboroknak “all-in” kellene menniük a digitális befektetésükkel-a lehető legtöbb feladatot és forgalmat felhasználni az új, digitális munkafolyamatban. Ez az egyetlen út, hogy a laborok bebiztosítsák jövendőbeli versenyképességüket, és készen álljanak a jövőre, ahol a teljesen digitalizált laborok előnybe kerülnek a többi laborral szemben. A teljesen manuális-teljesen digitális váltáshoz egy mentális eltolódás is szükségeltetik- viszont a félúton való megállás nem éri meg a CAD/CAM rendszer bevezetése szempontjából.

Támogatás és képzés-a rendszer összes lehetőségének kiaknázása

A digitális módszerekhez való alkalmazkodás kihívás lehet szakértői segítség nélkül. Minél több labor technikus ismeri az új CAD rendszert, annál nagyobb a technológia megtérülési értéke. A digitális fogászat térhódításával ez is növekvő fontosságú lesz. Ezért igen fontos, hogy a laborban dolgozókat megfelelő külső tanulási módszerekkel támogassuk a CAD megismerésében. Ilyenek például a képzési csomagok, felhasználói útmutatók, lokális nyelvi támogatás, online továbbképzések, stb. Ezek nélkül a labor kockázatot vállal, hogy egy teljesen felépített rendszer csak félsebességen működik, hiszen túl sok profittermelő lehetőség marad rejtve és kiaknázatlanul. A folyamatos munkavégzés is fontos. Egy CAD/CAM beruházás mellett mindig szükség van egy megbízható és könnyen elérhető karbantartó egységre is, akik a munkaidő alatt hívhatóak-ha lehetséges, helyi nyelven.

Egy partner kiválasztása a jövőre

A fogászati ipar és a CAD/CAM technológiák is gyors iramban fejlődnek, és a jelenlegi szolgáltatók közül sokan nem fogják túlélni a folyamatos technológiai újítást igénylő versenyt. Az elmúlt években a CAD technológiát biztosító cégek száma csökkenő tendenciát mutat és néhány iparági vezető szerint nemsokára csak 3-5 kulcscég lesz jelen a CAD piacon. De mit is jelent ez azon laborok számára, melyek új CAD rendszert vásárolnak? A legrosszabb eshetőség egy olyan CAD szoftver, ami már nem rendelkezik karbantartó és fejlesztő támogatással. Ezért a laboroknak olyan cégekre van szükségük, melyek a jövőben is jelen lesznek, és folyamatosan fejlesztik a terméküket. A laboroknak ezért újító és megfelelően stabil szolgáltatók programjaiba érdemes befektetniük. Fontos még tüzetesen megvizsgálni a szerződésben a verziófejlesztéssel kapcsolatos részleteket és a jövőbeli terjeszkedési lehetőségeket is.

6 fontos dolog a digitális váltással kapcsolatban

  1. Válasszon egy CAD rendszert, ami magas szintű munkafolyamati integrációval és irányítással rendelkezik
  2. Nézzen utána a rendszerben elérhető digitális eszközöknek
  3. Fontos a rendszer be- és kiviteli lehetőségeinek összessége is, mint például a digitális lenyomatkészítő rendszerek, valamint az előállító berendezések és anyagok
  4. Menjen rá a teljes digitális váltásra
  5. Bizonyosodjon meg róla, hogy állandó támogatást, képzést, tanulási eszközt és dokumentációt nyújt a laborban dolgozóknak
  6. Egy biztos és időtálló szolgáltató rendszerébe ruházzon be